Снимка: Bulgaria On Air

България много зависи от Русия в сферата на енергетиката, заяви в ефира на Bulgaria On Air френският посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан. Той коментира и забележките на ЕК по отношение на проекта „Южен поток”, свързани със съвместимостта на газопровода с европейското законодателство.

Припомняме, че според Брюксел „Южен поток” нарушава три основни принципа на Третия либерализационен пакет – по отношение на собствеността, определянето на транзитните такси и възможността за включване на трети страни към тръбата.

Френският посланик в София коментира, че това вероятно е много интересен проект, но „ако искате да сте независими, защо искате да затворите тръбите на „Южен поток” за трети страни”. Той допълни още, че членството в Европейския съюз помага на страните да станат по независими.

„Имаме този съюз, за да не сме една малка държава срещу една голяма, каквато е Русия, за да не живеем в свят, в който най-големите страни ще се месят под предлог, че покровителстват заплашени интереси”, подчерта Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той коментира и позицията на България  по отношение на кризата в Украйна. По думите му е нормално да има противоречиви мнения, тъй като страната ни е много зависима в енергиен план от Русия.

Но „България не е сама, тя принадлежи на един съюз и на НАТО, така че няма да е сама, европейските страни ще сме до нея, ако има проблем”, заяви още Кабан.

Посланикът на Франция в София заяви още, че френските инвеститори са отворени да вложат средства в страната ни при подходящи проекти.

По думите му основните проблеми на Франция са натрупаният голям дълг в резултат на дългогодишното прилагане на небалансирани бюджети и необходимостта от извършване на реформи. Той посочи, че новият премиер на страната Манюел Валс се е ангажирал с прилагането на дълго отлагани реформи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase