Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Няма потенциален риск в България да зачестят инцидентите като този в Лясковец, при който психично болен мъж се затвори в къщата си, уби полицай и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани от стрелеца оръжия. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air д-р Емил Грашнов, заместник-председател на Българската психиатрична асоциация.

Според експерта случилото се в Лясковец е изключение, тъй като системата за придобиване на оръжие е много прецизна и проблемът е възникнал поради липса на контрол. Грашнов подчерта, че глобите за притежаване на оръжие след изтичането на разрешителното са много големи и е трябвало оръжията на психично болния мъж да бъдат иззети.

Документ за психично здраве се издава в съответните лицензирани служби - специализираните центрове. Там лекарите задават целенасочени въпроси и следят външния вид и реакциите на кандидата, уточни Грашнов.

“Процедурата е достатъчно добра. В случая става дума за изключение”, коментира експертът. Според него това дали да има регистър на психично болните е въпрос на договореност между институциите, но е по-важно да има регистър на психично болните хора, които са с опасно поведение.

Заместник-председателят на Българската психиатрична асоциация уточни, че лекарите не са длъжни да следят здравето на психично болните, които са изписани след лечение.

“Преди имаше диспансеризация, която беше премахната по морални и етични причини. Сега лечението е на доброволни начала”, уточни експертът. По думите му има установена законова процедура за настаняване на психично болни хора за експертиза в лечебни заведения. Тя влиза в сила, когато човекът нарушава обществения ред или представлява заплаха за себе си и околните.

Грашнов подчерта, че броят на психично болните в България е сравним с този в другите страни. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

beby

преди 10 години

Дa бе,нямa!!!!Смях в зaлaтa!

7

Анонимен

преди 10 години

Откъде сте сигурен, че е изключение. На това по никакъв начин не може да се вярва. Хората с психични отклонения са непредсказуеми, а без лекарства са опасни. В Димитровград преди десетина години син уби баща си, защото не беше вземал хапчетата си. Сега хората лесно стават агресивни, какво остава, ако и здравето им е проблемно. Няма подготвени кадри за такива ситуации, защото по политически причини се уволняват или сами бягат за повече пари. Нещо в ценностите куца, защото липсва примера от горе

6

вихър

преди 10 години

Гадният *** Цветанов като един типичен гербер не си е свършил работата ,когато е трябвало и не е взел никакви мерки след като психичноболният Петков е притежавал незаконните оръжия още по времето на Герб ! Сега се реагира на време ,правят се акции ,полицаите жертват живота си в името на професията и стават национални герои ,колко по-различни са нещата в България след акто се смени управлението !

fallback