Снимка: Bulgaria On Air

След дълги и тежки преговори транспортните министри на България и Турция се договориха за задаване на рамка за подготовка на нова спогодба за извършване на превозите между двете страни. Досега действащата е от 1977 година, заяви в ефира на Bulgaria On Air транспортният министър Данаил Папазов.

„Рамката включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без засега превозите от и за трета страна. При изготвяне и влизането в сила спогодба обаче се предвижда значително увеличаване на разрешителните от и за трета страна“, коментира Папазов.

Той допълни, че експерти от двете страни ще се срещнат през първата седмица на месец март за изготвяне на проекто спогодбата в Истанбул. Спогодбата трябва да бъде готова до края на месец март и след обсъждане между двете страни да бъде подписана до края на април, заяви още министърът.

Той допълни още, че от 1 март ще се  създаде колцентър в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Генерална дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара за разрешаване на всички проблеми и спорни въпроси при обработката на документите на двете страни.

На проведените вчера преговори е постигнато споразумение, според което  двете страни се задължават да изработят процедура за одобряване на набор от документи за представяне на съответните компетентни органи.

„До влизането в сила на новата спогодба страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите за извършване на тяхната дейност“, коментира Папазов.

Той коментира и искането на турските превозвачи да им бъде възстановяване ДДС, ако зареждат в България. По думите на транспортния министър Петър Чобанов ще се заинтересува от предложението, тъй като то би довело повече приходи от акцизи в хазната, „тъй като цената, която в момента съществува между двете страни, е в полза на българската“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase