Георги Близнашки. Снимка, архив: Булфото

ГЕРБ ще помага на инициативния комитет, начело с Георги Близнашки, да събере подписи за референдум в подкрепа на инициативата на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава поиска национално допитване за изборното законодателство едновременно с евровота, като постави  три основни въпроса – за или против електронното гласуване, за и против мажоритарния вот и за и против задължителното гласуване.

Още по темата
Вчера се е събрал инициативният комитет. Неговата цел е да успее да събере необходимите 500 000 подписа и по този начин да инициира референдум с евроизборите. Близнашки обясни, че кампанията стартира заради нежеланието на мнозинството да подкрепи инициативата на президента.

"Ние ще направим всичко възможно тези подписи да бъдат събрани в най-кратки срокове, за да можем да постигнем този ефект за референдум в деня на евроизборите. Основните политически партии трябва да проявят здрав разум и да откликнат на желанието на българските граждани", заяви Близнашки.

По негови думи управляващите легално могат да забавят провеждането на референдума, но се надява да не го направят.

Предстои инициативният комитет да се срещне и с други партии – Реформаторския блок, ще има и консултации със Зелените, които имат известни резерви за начина на формулиране на въпросите.

От инициативния комитет са отворени за консултации, но подкрепят въпросите да бъдат зададени така, както ги е формулирал държавният глава.

"Аз съм поел няколко ангажимента към тях да подпомогнем техния щаб. Това обаче ще стане само след среща с другите партии и ако те пожелаят. Партията ще направи всичко възможно да събере поне 500 000 гласа.“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Утре Борисов събира в Казанлък всички кметове и областни управители на ГЕРБ, за да започне инициативата за събиране на подписи. "Всяко нещо има своето време. Сега е видно, че това време е дошло“, заяви Борисов на въпрос защо иска промяна на изборните правила точно сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase