Снимка: Ремотекс

Собственикът на „Ремотекс“ иска от държавата общо 85 млн. лева, за да се осъществи продажбата на предприятието. Задълженията на завода са в размер на 25 млн. лева, а останалата част от 60 млн. лева е допълнителното плащане, което собственикът иска от държавата, за да й продаде обратно предприятието.

Това заяви пред Investor.bg представителят на КНСБ в завода Бойка Боева във връзка с преговорите, които Министерството на икономиката води със собственика на "Ремотекс".

Припомняме, че още през декември стана ясно, че държавата е започнала разговори за придобиването на завода. Миналата седмица икономическият министър Драгомир Стойнев обаче съобщи, че преговорите буксуват, защото собственикът на „Ремотекс“ иска необосновано висока сума за предприятието.

Тогава Стойнев отказа да коментира размера на исканата сума.

„Нормално е сумата да се струва неаргументирано висока, като се има предвид, че когато предприятието е било приватизирано, е било продадено за 9,3 млн. лв. Нормално е в завода да дойде и независим оценител, който да направи реална преценка за стойността на активите му“, коментира Боева. Тя обаче не знаеше дали такъв независим оценител вече е влязъл в предприятието.

За съдбата на завода вероятно ще има яснота тази сряда след заседанието на Министерския съвет.

Боева уточни, че от 1 февруари започват поетапни съкращения на работници в предприятието.

Официално предупреждение за това бе внесено преди седмици от изпълнителния директор на "Ремотекс" Сабин Спахиев в Регионалната служба по заетостта в Хасково.

Очаква се да бъдат освободени общо 300 работници, като в момента на трудови договори в завода работят над 500 души.

Опитите на Investor.bg да се свърже с представител на ръководството на "Ремотекс" за коментар до този момент остават неуспешни.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase