Снимка: Община Бургас
fallback

Към своя край са „ремонтните“ работи на бургаския остров Света Анастасия, отчитат от община Бургас. Първите туристи ще могат да посетят обновените атракции още от пролетта на 2014 година.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво - както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи.

Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани.

"Туроператорските фирми харесаха много острова като една от туристическите атракции в Бургаския залив", коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че вече са започнали записванията за новия летен сезон и островът ще бъде включен в турстическите пакети на операторите. 

Преди две години общината спечели европейско финансиране по ОП "Регионално развитие" за превръщането на острова в туристическа атракция. Ремонтните работи по острова струват 3,5 млн. лева, уточни зам.-кметът по европейските политики Анастаска Николова. Заедно с обновлението на мостика в Приморския парк, откъдето ще отплава корабчето за острова, и другите съпътстващи дейности, обновяването ще коства около 5,5 млн. лева.

Островът е единственият у нас с изграден манастир. През 20-те години на 20 век обаче обителта, наречена „Света Анастасия“, е превърната в затвор, където са заточени участници от Септемврийското въстание. Комунистическият режим превръща едно от крилата в мемориал и прекръщава острова на Болшевик.

Днес сградите са върнати на Българската православна църква, а плановете за възраждане на острова предвиждат там да бъде изграден и хотелски комплекс, който да приютява посетителите, решили да пренощуват. Ще бъде построен и ресторант, носещ името „100 години назад“, изграден в автентичния дух на миналото столетие. Преди месеци от бургаската община помолиха местните жители да изпращат традиционни рецепти от региона, които да бъдат включени в менюто на ресторанта.

Остров Света Анастасия е едно от любимите места на жителите на Бургас. Градът е бил свързан с редовна линия, осъществявана от кораба „Теохар Бакърджиев“, кръстен на секретаря на бургаския окръжен комитет на БКП, който е и един от заточениците на острова, успял обаче да избяга. В годините след промените обаче линията е спряна и в момента до острова се стига само с частни лодки.

В началото на тази година община Бургас обяви конкурс за закупуване на общински катамаран, който ще извозва туристите до острова. Така Бургас се превърна в първата община в България със собствен кораб.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

bullpart

преди 10 години

До rabote6ta v 4ujbinae ако е така политиците ще се откажат да работят. явно има кой да храни

11

rabote6ta v 4ujbina

преди 10 години

До Анонименtaka si e i zavinagi 6te si ostanem mutro-chlgagiska darjava

10

Анонимен

преди 10 години

Тази ГЕРБ недомислица ще ви направи за смях догодина . Пак ви казвам- от това мостче ,с това смешно корабче , ще излезе малко по-силен ветрец и няма да има прибиране на брега . Ще се ходи до морска гара , ама сметката ще излезе крива накрая ...

fallback