Снимка: Европейска комисия

Представителите на три опозиционни партии бойкотираха заседанието на икономическата комисия към Народното събрание, докато бяха обсъждани промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на състава на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде агенция „Фокус“.

Предложението на ГЕРБ е всички 11 членове на комисията да бъдат избирани от Народното събрание с гласовете на най-малко 2/3 от депутатите, или 160 депутати. 

Поемаме ангажимент половината от представителите, излъчени от групата на ГЕРБ за членове на ДКЕВР, да са от гражданска квота, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който присъства на заседанието.

Депутатите от „Коалиция за България“, ДПС и „Атака“ обаче напуснаха заседанието на комисията.

„Не смятам да се превръщам в депутат, който спасява Бойко Борисов“, коментира Румен Овчаров от БСП. „Ще решаваме каквито и да е проблеми, едва когато правителството подаде оставка и се произведат парламентарни избори“, допълни още депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Не всички представители на опозицията в парламента обаче се присъединяват към бойкота на своите колеги. „Ние от „Синята коалиция“ сме категорична опозиция на ГЕРБ, но с една абдикация не решаваме нито един важен проблем. Да си тръгнеш означава да откажеш да си свършиш работата“, смята председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

По мнението на Диан Червенкондев от ГЕРБ опозицията отказва да реши проблеми в енергетиката, трупани с десетилетия, което не е национално отговорно поведение.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase