Снимка: СДС

Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева, издигната от Съюза на демократичните сили, поиска проверка на имотното й състояние от всички компетентни институции, съобщиха от пресцентъра на СДС.

С отворено писмо до председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Гугушева настоява да бъдат сезирани данъчни, имотни, финансови институции и такива за конфликт на интереси. Настояването на прокурорката е вследствие на постъпилите сигнали, които тя опровергава и определя изразените съмнения като несъстоятелни.

В тази връзка Галя Гугушева е сезирала и две комисии към Висшия съдебен съвет – по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и етичната комисия.

Още по темата

В писмото кандидатът за член на Конституционния съд посочва: ”Тъй като доходите и имотното ми състояние и това на моя съпруг са ясно регламентирани и прозрачни, то резултатите от посочените проверки следва да излязат в изключително кратки срокове. 

Силно се надявам това да се случи преди гласуването на моята кандидатура в пленарна зала, защото като професионалист считам, че именно това е правилният начин – да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение, и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза“.

Междувременно от пресцентъра на Национална агенция за приходите съобщиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева. Ревизорите ще изследват доколко притежаваното от прокурорката имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци заедно с лихвите за пет години назад. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството.

Гугушева ще бъде изслушана на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет в сряда. Същия ден ще бъде изслушан и адвокат Петър Ванев, който подаде сигнал срещу нея, съобщи на пресконференция председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

Сигналът е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството. В него се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на Гугушева с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема".

Срещу Гугушева има още два сигнала. Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат.А по-късно стана ясно, че е постъпил и трети сигнал срещу нея също от Пловдив.

На въпрос дали ако се докаже, че не е достойна за конституционен съдия, Гугушева ще бъде подходяща за поста, който заема в момента - заместник-ръководител на Апелативната спецпрокуратура, Тодоров заяви, че тя може да бъде предложена за дисциплинарно наказание.

Днес той е разговарял с ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, който е заявил, че ще изчака резултатите от проверката срещу Гугушева и ще прецени какви действия да предприеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase