Снимка: БТА

Драгалевският и Симеоновският лифтове, собственост на "Витоша ски" ЕАД, ще заработят от август, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Фандъкова се срещна с представители на фирмата и на Изпълнителната агенция по горите. По време на срещата е договорено държавното горско стопанство да извърши прочистването на просеките на лифтовете за сметка на "Витоша ски".

Прочистването ще продължи две-три седмици, допълни зам.-директорът на агенцията по горите Красимир Каменов.

Освен това Държавният технически надзор предстои да направи нова проверка на съоръженията над София, добави Фандъкова.

Преди началото на зимния сезон "Витоша ски" спря лифтовете на Витоша под претекст, че влезлия в сила през април 2011 г. нов Закон за горите й пречи да работи законово. Основният мотив на компанията за спирането на лифтовете беше невъзможността да бъдат прочистени просеките, тъй като за целта законът изисква подробен устройствен план, на базата на който да се учреди сервитут и да се извършат дейностите по прочистването.

"Витоша ски" обаче не разполага с подробен устройствен план. Фирмата не е възлагала изготвянето на такъв за съществуващите съоръжения, а директно предложи план за разширяването на ски зоната на Витоша.

Разработеният от фирмата проект обаче все още не приет, тъй като Министерството на околната среда и водите отмени изготвената екооценка и върна плановете на "Витоша ски" за доработка.

Столичният кмет за пореден път посочи, че "Витоша ски" спазва сключеният през 2007 г. приватизационен договор за дружеството "Въжени линии" и развалянето му е юридически необосновано.

Представителят на фирмата – адвокат Петър Петров, посочи, че засега е постигнат компромис, за да може лифтовете да работят. Той обаче настоя, че са необходими нормативни изменения, тъй като за подмяната на лифтовите съоръжения е необходимо инвеститорът да учреди право на ползване.

Междувременно от "Витоша ски" разпратиха позицията си по постигнатите на днешната среща договорки. Според фирмата миналата седмица сме станали свидетели на „уникален екологичен рекет“, който е блокирал поправките в Закона за горите, за които миналата година настоя компанията.

"Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, "Витоша ски" АД, съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите, днес намери решение за пускане на съоръженията", коментират от фирмата.

"Витоша ски" обаче не дава обяснение защо пуска лифтовете след неколкомесечни спорове с граждански и природозащитни организации, след като веднага след спирането на лифтовете на фирмата й беше предложено именно агенцията по горите да се заеме с прочистването на просеките на съоръженията.

Вместо това компанията иска в Закона за горите да се разпише начинът, по който да бъдат подменени съществуващите стари съоръжения.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase