Деветима български министри и премиерът са в делегацията. Снимка: Министерски съвет
fallback

„Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция“, заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

По думите на Борисов това ще стане възможно чрез личния ангажимент на премиера на Турция и неговата политическа воля.

Министрите на икономиката и енергетиката на двете страни ще уточняват допълнително подробностите по проекта. От българска страна има готовност за изпълнението му, има трасе и финасиране.

Общо 17 документа бяха подписани по време на днешното посещение на българска делегация за първото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Турция.

Министърът на транспорта Ивайло Московски и турският му колега Бинали Йълдъръм подписаха спогодба за организация на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата на двете държави.

"Споразумението ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството и реализирането на редица съвместни проекти за увеличаване на товарите, които преминават през териториите на България и Турция", заяви Московски по време на заседанието. Според документа двете страни ще си сътрудничат при създаването и по-нататъшното развитие на  смесените железопътно-фериботни превози на товари през българските и турските пристанища. Според спогодбата превозите на опасни товари ще се извършват в съответствие с правилата,  свързани с международния железопътен превоз на опасни товари (RID) и Международния кодекс за превоз на опасни товари по море (IMDG – Code).

Българските и турските превозвачи ще могат да създават филиали и да назначават свои представители на територията на  другата държава в съответствие със законодателството й, става ясно още от документа.

„Договорихме повече разрешителни спрямо предходната година при тежкотоварните  автомобилни превози, а в железопътния транспорт осигурихме облекчен режим за преминаване на влаковете преди започването на ремонта на жп трасето по отсечката Истанбул - Одрин", каза още Московски.

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай подписаха междуправителствен меморандум за създаване на културни центрове в двете страни. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Двамата министри подписаха и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

От своя страна зам.-министър Делян Добрев и турският министър на културата и туризма Гюнай подписаха програма за двустранно сътрудничество в областта на туризма между правителството на България и правителството на Турция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Кат Турция

преди 12 години

Кат Турция. няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота! турска сила,турска воля,турска кръв и турскa потще избавят от неволяГлaдeн български народ.

170

газпром

преди 12 години

Какви връзки газът е руски и за турците!Кранчето е в Русия не знаете ли?Поредната простотия на Бойко и ГЕРБ!

169

до 218

преди 12 години

Трагично е мисленето ти !!!Най- добрия роднина ти е съседа! Англия няма постоянни врагове и постоянни приятели - Тя /Англия/ има постоянни интереси!!Времее да сме разумни!!

fallback