Снимка: Архив Булфото
fallback

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

290

Анонимен

преди 12 години

"Двойно повече българи смятат да учат в чужбина".Ура!Като никой от власт имащите не се постара да разбие местните мафии в университетите (имам едно добро наблюдение специално в ТУ и УНСС), хората ще ходят другаде. Накрая тия *** с мухлясалите тефтери и с преписаните учебници ще реват за студенти и няма да има.

289

който има акъл

преди 12 години

между ушите си , да бяга и да се спасява ! Казвам ви го от опит ,вече 12г. живея в чужбина ! Естествено ще се намерят доста хора ,които ще се опитат да ви спрат било от завист ,било от страх,че България се обезлюдява и самите те за да не останат в пустинята сами ,ще се опитат да ви разубедят с разни поговорки от рода на : "камъкът на място си тежи " и разни др. глупости ! Който се чувства камък ,да си остане и да тежи намястото си ! А който се чувства човек ,да търси по-добро място за живеене !

288

Анонимен

преди 12 години

Децата ни бягат,защото ние допуснахме България да се превърне в ***!....Не са виновни децата ни,че ние бяхме безотговорни,че няма гражданско общество и не защитихме бъдещето на страната си!...Колко *** ще хранят ако останат тук,в каква икономика ще работят,като тя е унищожена?...Какво бъдеще им оставяме ние,че да имаме претенции?...Колко хора ще признаят,че заради собствената ни инертност и безхаберие децата ни бягат от страната?

fallback