Снимка: Булфото
fallback

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

405

донът

преди 12 години

Гнилото в цлата история е, че т.н. държава иска пари от работодателя, които се харчат от служителката. Тая глупост "изтеглил неправомерно 3100 лв" е журналистическа измишльотина, за да прехвърли кражбата от "горката майка на работодателя". От къде на къде НОЙ, МОЙ и пр, издънки искат парите от фирмата.Има стотици такива случаи, но там фирмите не отговарят.

404

до Somebody

преди 12 години

Учудващо е но работниците неискат да се осигуряват на цялата заплата. За работника има осигуровка + данък и чистата му заплата пада. Работодателя дава пари за осигуровки но те му се признават за разход и му пада данък печалбата който е 10%. Затова за него разликата не е голяма. Това, че не иска да ги осигурява работодателя е мит разпространяан от администрацията.

403

Роза

преди 12 години

Е, какво съчувствие в този форум за тази хитра женица. Шест години стаж, от които четири - майчинство, децата на ясла, докато ползвала отпуск за отглеждането им, работодателя - задължен да върне на НОИ парите, които тази мошеничка е получавала, докато децата са й стояли в яслата, а тя се е вяла по кафенетата, и накрая - работодателя виновен, да я търпи още и да я толерира. Пак е запазил самообладание и е намерил що-годе приличен начин за наказание на използвачката. Дано никъде повече не я вземат

fallback