Снимка: Архив Булфото
fallback

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос.

В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който са разпънали на кръст невинния Христос - изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - от олтара се изнася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

 С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

266

Анонимен

преди 13 години

2000 години история явно показаха че Христос си е лъжепророк, нищо че мюсюлманите го признават за пророк. Явно не той е Месията. Никакво спасение и нищо добро на света не са докарали последователите му. Виж, колко милиона са били убити или измъвани в негово име е трудно да се оцени но сигурно има около 100 милиона

265

Заблудата

преди 13 години

Вижте на снимката как тази възрастна жена лази под масата, като малайска мечка.Тя ( и не само тя) очаква да и се случи нещо добро.Първо би трябвало да се запита, какво добро и се случило след като миналата година също е "минавала" под масата ? Ами нищо добро не е видяла,само дето повече е осиромашяла. И под чатала на попа да мине, все същата полза. За нея ( и не само за нея) ще бъде всеки ден Великден, ако изчистим държавата от мутри, свинари, картофаджии и всички *** от групировката ГЕРБ !

264

do tulski

преди 13 години

Защо не осъзнаеш, че те просто не са Християни и са мнозинство. Замисли се по въпроса. Много интересни изводи и то в много посоки можеш да направиш ако ти стигне интелекта. А, ако не стига, е излишно а ги изброявам

fallback