Борисов и Робърт Уейнрайт Снимка: БГНЕС
fallback

"Няма да успеете, ние сме по следите ви, заедно твърдо сме решени да превърнем Европа в по-сигурно и безопасно място". Такова е посланието, което България, Европол и нейните международни партньори отправят към организираната престъпност, каза директорът на Европол Робърт Уейнрайт след срещата си с премиера Бойко Борисов.

На пресконференцията беше представено разкриването на незаконна печатница за фалшива валута в с. Долно Сахране. Това е безпрецедентен случай на сътрудничество между правозащитните организации в Европа, посочи премиерът.

Групата е арестувана на 1 октомври. Тя се е занимавала с фалшифициране на евро и долари и разпространяването им в Европа. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че чрез разкритата печатница е била разпространена фалшива валута в 24 държави и в страните от ЕС. Откритите фалшиви пари са били с  равностойност над 1,5 млн. евро.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик отбеляза, че операцията за борба с фалшификатите е огромен успех. Това беше ключова операция, но е много повече от това, защото отбелязва нова ера на сътрудничество между България и правоохранителните органи на Европа и САЩ, коментира дипломатът.

По думите му това е положителен знак за пътя на България към Шенген и преди всичко изпраща сигнал на престъпниците в целия свят, че те не са в безопасност.

Уейнрайт каза, че е впечатлен от личната ангажираност на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и корупцията. 

Искам да ви напомня каква държава заварихме преди година – сочена за най-корумпираната и родина на организираната престъпност, каза от своя страна Борисов. Когато станах главен секретар на МВР, Европол не желаеше да разговаря с България, припомни премиерът. Борисов допълни, че всички трябва да си припомнят колко печатници са разбити, докато е бил главен секретар на МВР и колко – при управлението на тройната коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

събота

преди 13 години

Най-остроумното мнение според мен е на номер 94

92

НЛО

преди 13 години

НЕ ЖЕЛАЕЛО АМА ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ЕВРОПОЛ ЗАЩОТО НС НАГЛИТЕ ИМАТ ФИРМИ СИ НЕ ВЪРВИ САМИ ДА СЕ АРЕСТУВАТ ТОЧНО ЗАТОВА ПРЕЕБАХА АЛ.ПЕТРОВ НО НЕЩО ПАК ГО ЗАКЪСАХА С ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙТО ПОДХФЪРЛЯТ И КОШАРЕВСКИТЕ СВИДЕТЕЛИ.В МВР БЪКА ОТ КОРУМПИРАНИ СЛОЖИТЕЛИ КОЙТО ОБСЛУЖВАТ ПАРТИЯ ГЕР И ИМ СЕ КЛАНЯТ ЗА ДА НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ.ОКТОПОДА Е В МВР И БОРИСОВ-ЦВЕТАНОВ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ.ПОЖАРНИКАР И ПОЛИЦАЙ СЕ РАЗГРАНИЧАВАТ ОТ МУТРИ.

91

Ясен

преди 13 години

до 91Защо не идваха при Станишев да му вдигат рейтинга бре?

fallback