Снимка: БГНЕС

В четвъртък /14 октомври/ работодателите се връщат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му синдикати, работодатели и правителство са постигнали съгласие по всички спорни моменти, с изключение на разпределението на осигурителната вноска на 50 на 50 между работодателя и работника.

Той посочи, че е осъществен напредък в преговорите, а представените разчети от министъра на финансите са били оптимистични.

Още по темата

Само преди ден работодателите обявиха, че са склонни на 2-процентово увеличение на осигурителната тежест при изпълнение на пакет от шест условия.

Едно от тях е държавата да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега – чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това бизнесът иска от 2012 г. те да плащат първия ден от болничния, а следващите два – НОИ.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Освен това има условие съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 да стане 50:50.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase