Снимка: БГНЕС
fallback

Общо 42 милиона лева дължи държавата на уволнени служители на МВР и ДАНС. Сумата стана ясна по време на петъчния парламентарен контрол. Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов зададе въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов, защото по думите му „неудовлетворените служители създават рискове за националната сигурност”.

От отговора на Цветанов отново пролича задълбочаващият се конфликт между ГЕРБ и десните. Вътрешният министър се върна години назад – в края на мандата на Костов служителите на МВР били над 64 000, докато днес вследствие на проведените реформи по щат те са 58 180.

Сега, при напускането на МВР и ДАНС, служителите с максимален стаж получават накуп 20 брутни заплати плюс пари от натрупаните отпуски.

Затова задълженията само към бившите служители на МВР са 30 милиона и 600 хиляди лева. Към тези на ДАНС – още 12 милиона.

Цветанов се заяде със „Синята коалиция”, припомняйки тяхната теза, че бюджетът на МВР е твърде висок и трябва да бъде намален заради кризата. „Това щеше да ни затрудни още повече заради кризата, благодаря на онези народни представители, които гласуваха това да не стане”, обърна се към Иван Костов вицепремиерът.

Костов похвали тенденцията служителите на МВР да намаляват, но по отношение на бюджета на институцията посочи, че той е около 1 милиард лева.

Според Цветанов обаче парите на ведомството му не са „гигантски” и коригира Костов – бюджетът за 2010 година е 950 милиона лева. Срещу тази сума службите за сигурност работели по-добре от всеки друг момент през последните 20 години.

В кулоарите Цветан Цветанов уточни, че стремежът е натрупаните задължения към бившите служители от системата за сигурност да бъдат изплатени до края на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 13 години

Аз немога да разбера -- някой избира някаква професия да кажем става военен и после почва да реве ,че било трудно-- света е голям работи много ,напускате и толкова както е и в другите професии ,воени полицай лекари сигурно са нещо уникално има и други такива дето все им е малко като ви е малък стандарта в БГ ето ЕС ви очаква какво само за вас ли да мислим ,ако вас не ви посъкратят малко ние ще се махнем щото ярема понатежава баячко,,,

49

До 45

преди 13 години

Да,България е чингисжийска държава. Политиците дават много пари за полиция,защото ги е страх от народа - явно има защо!

48

Анонимен

преди 13 години

20 заплати - хвърлени пари на вятъраот тези хора какво може да се очаква ? да прави семесйтво ? да гради кариера ?тея пари за какво са ?излишни пари,даваш ги и насреща нищо.Ченгето ще ги похарчи за алкохол и цигари.както казах - НИЩО

fallback