Снимка: /www.shipspotting.com

Моряците от кораба "Панега" са освободени, съобщи край Варна министър-председателят Бойко Борисов.

Моряците са вече на борда на павателния съд. Предстоят медицински прегледи. Около 15 септември ще бъде изпратен военен самолет, за да ги докара в България, уточни Борисов.

Новината беше потвърдена и от Параходство Български морски флот (БМФ).

В 11 часа в четвъртък капитанът и екипажът на "Панега" са поели контрол върху кораба след напускането на пиратите, които отвлякоха кораба в Аденския залив на 11 май 2010 г.

"След редовни връзки с капитана и след току-що проведени последни разговори, ръководството на БМФ потвърждава, че екипажът е добре, доколкото може да бъде след такова тежко изпитание.

Един от членовете на екипажа е бил ранен при отвличането, но вече се е възстановил. Корабът е в добро състояние и е на път към безопасно пристанище", съобщиха от флота.

Според информацията на БМФ пиратите са се държали прилично и поносимо към екипажа.

Още по темата

Нама информация дали е плащан откуп.

Специални благодарности за съдействието за успешното провеждане на преговорите и осъществяване на самата операция ръководството на БМФ изказва на министър-председателя Бойко Борисов и на Министерството на външните работи в лицето на министър Николай Младенов, се казва в информацията, изпратена от параходството.

Българският танкер "Панега" беше отвлечен в Аденския залив на 11 май 2010 година. На борда на кораба има 15 български моряци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase