Снимка: Булфото

Организираното от екологично сдружение „За Земята” голямо почистване на Национален парк „Рила” ще започне в сряда.

Днес доброволците, които ще помагат на организаторите ще се съберат в палатков лагер.

„Очакваме около 50-60 души да се включат в акцията за почистване на „Седемте езера” в Национален парк „Рила”,  коментира Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята”.

„Акцията ще започне с почистване на старото сметище около старата хижа „Седемте езера”, което е много голямо. След това ще започнем почистване по туристическите маршрути около езерата”, обясни още тя.

По предварителни изчисления на организаторите в клековете над Долното рилско езеро са скрити над 2,5 тона отпадъци, складирани там за последните 20 години.

Според еколозите от „За Земята” посещението на Седемте рилски езера се е увеличило изключително много заради лифта между хижа Пионерска и хижа Рилски езера, а това застрашава крехкостта на екосистемите горе в планината.

"Качват се изключително много хора, които не знаят как да се държат в планината. Ако отидете на място, ще видите, че сега има голяма разлика от преди – езерата са започнали да се заблатяват, което е доста опасно”, посочи Стоянова.

От екологичното сдружение дори са предложили в парка да бъдат поставени табели, забраняващи хвърлянето на монети в езерата. Главния експерт в дирекцията на националения парк Стефан Кирилов, обясни че сигналът за хвърлянето на монети в езерата ще бъде проверен и после ще вземат мерки ако е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase