Снимка: БГНЕС
fallback

Забранява се влагането на съставки, съдържащи ГМО, в детските храни, решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Закона за храните.

Освен това продукти с ГМО не могат да се дават в ясли, детски градини, училища, както и в магазини, които са в радиус от 100 метра около тях.

Депутатът от „Синята коалиция” Ваньо Шарков предложи подобна забрана да се въведе също за здравните заведения и студентските столове, но мнозинството го отхвърли.

Храни, съдържащи ГМО, не могат да се рекламират с клипове, в които участват деца или са предназначени за детска аудитория.

Всички продукти с генно модифицирани организми трябва да имат надпис „Съдържа ГМО”, който заема не по-малко от 25% от опаковката, с главни букви и контрастен на останалата част от текста цвят.

Проверка за съдържание на ГМО в храните ще може да се извършва по сигнали на граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

horus

преди 13 години

Това за ГМО - добре, аз съм За и то за всички храни, не само за тези предназначени за децата ! Само че какво да кажем за пестицидите и за изкуствените торове при които заплахата за здравето е много по-реална и "скоропостижна". Миналата седмица бях в провинцията - жулят с отрови до откат и после продават зеленчуците на пазар !! Няма абсолютно никакъв контрол, дори подочух от разговори, че фермерите пръскали с пестициди останали по старите складове, забранени преди повече от 20 години !!!

20

Лобисти мръсни

преди 13 години

Недопустимо, първо потребителят трябва да знае дали един продукт има и 1% ГМО, 25%, аз не искам и 1% в храната си?. Второ във БГ няма лаборатории за изследване на ГМО. Има една, но тя не работи. Откъде накъде ще ми натрапват и 1% ГМО. Потребителят има право да знае с какво го тъпчат. *** мръсни в БГ вече има засадени култури с ГМО. Как може народът да не им спретне един протест за тотален отказ на ГМО, мръсни лобисти. Тези законно ни тровят и народа блее. Някой тотално иска да ни изтребе!

19

Анонимен

преди 13 години

Е по- голяма глупост неможаха ли да гласуват?Сега какво точно забраняват?До всяко училище има или магазин или подобен обект за продаване на храна.Значи търговците излизат виновни ,че производителите влагат ГМО в продуктите си.Пак се стоварва проблема върху тези, които нямат избор и зареждат магазините си с това което се предлага от производителя.ГМО ядем от години.Вредно било.Ами кой го допусна изобщо?Как може да се контролира само част от пазара а не производството?Кой изобщо ни докара ГМО ???

fallback