Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за“ и 51 „против“ парламентът прие актуализацията на бюджета. Това е първият случай на промяна в сметките на правителството по средата на годината от правителството на Жан Виденов до сега.

Въпреки че десницата подкрепи актуализацията на бюджета, а левицата гласува „против”, голяма част от критиките им съвпаднаха.

„Новата българска история не познава бюджетна година, която да е провалена още в първите месеци”, започна речта си лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни изказванията на управляващите преди няколко месеца, че старият бюджет е безалтернативен и най-добър в Европейския съюз. „Ето че сами стигнахте до алтернатива”, посочи бившият премиер.

Една от основните критики на соцлидера към новите сметки на мнозинството е за планираните над 1 милиард и 200 милиона лева за непредвидени разходи. Според Станишев сумата не е мотивирана достатъчно добре и предоставя на правителството „резерв, който да харчи на тъмно”.

Срещу този резерв се обяви и съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров. По думите му сумата за непредвидените разходи може да бъде намалена и просто да се харчи по-малко.

Димитров попита защо актуализацията предвижда 116 милиона лева субсидия за тютюнопроизводителите. Сметката показвала, че това са между 1200 и 1400 лева на тютюнопроизводител. В същото време се намаляват парите на здравното министерство например.

„Дайте ми икономическа логика това да се случи. Това е предизборно обещание на ДПС, което ГЕРБ спазва, така ли?”, обърна се към партньорите си Димитров.

Той упрекна правителството, че харчи прекалено много. Разходите са нараснали с 5 милиарда – от 22 млрд. лева преди актуализацията на 27 млрд. сега, посочи депутатът.

Тук Димитров удари най-верния съратник на премиера Бойко Борисов – вицепремиера Цветан Цветанов, защото най-големите министерства не свивали разходите си.

Димитров призова за проверка, в която да участват и чужди експерти, за наличието на дублиращи структури. „Дали например МВР няма дублираща администрация?”, реторично попита той.

Сергей Станишев не пропусна да се похвали с големия фискален резерв, който правителството му е оставило, и да разкритикува предвиденото намаляване на допустимия праг от 6,3 на 4,5 милиарда.

„Стига се до едни минимуми, които вече са рискови за финансовата стабилност. Ресурсите на фискалния резерв не са безплатни, както се твърди от управляващите. Няма безплатни неща в живота. Цената може да се окаже твърде висока, ако се пресметнат всички разходи по възстановяване на доверието към българската монетарна политика”, посочи Сергей Станишев. 


Председателят на БСП попита на какво чудо се надява правителството, за да няма дефицит и през 2011 година. „След като изядете резерва тази година, с какво ще финансирате дефицита за следващата?”, заяде се червеният лидер.

Десницата също е против пипането на парите за черни дни. „Фискалният резерв ще бъде похарчен тази година, а какво ще правим догодина, колеги?”, попита Мартин Димитров.

Според него, ако не бъдат взети правилните мерки и държавата не завие в правилната посока, в края на годината ще се наложи намесата на МВФ. „По-добре да покажем, че има разум и потенциал сами да излезем от кризата”, посочи Димитров.

„Национална цел – през 2010 година бюджетът да е балансиран или близо до това. Ще предложим в актуализацията да бъде записано, че дефицитът, по европейската методология, ще бъде под 3 процента”, предлага „Синята коалиция”. 

Сега в актуализацията на бюджета заложеният дефицит по европейската методология е 3,8 на сто.

Все пак другият съпредседател на Синята коалиция – Иван Костов, разясни защо неговата група подкрепя бюджета въпреки острите критики. Основната е политическа – да се запази стабилността на правителството. Икономическата е, че няма да бъдат увеличавани осигуровките и данъците.

Именно заради премиите за тютюнопроизводителите ДПС се колебаело дали да подкрепи бюджета. В крайна сметка обаче партията решила да не го прави, защото отпускането на 116-те милиона не е записано на отделен ред, разясни Лютви Местан.

Според него премиите не дават охолен живот на тези хора, напротив – те се намират на прага на бедността. На тютюнопроизводителите дори щяло да се наложи да взимат пари назаем, за да си платят осигуровките.

Икономистът Алиосман Имамов даде още разяснения защо партията му гласува „против”. Според него актуализираният вариант не решава основния проблем – да се премахнат несправедливите диспропорции между различните обществени групи. 

„Не проявявайте политическо високомерие към уязвимия и смачкан човек, който живее в малка община. Селянинът, дребният бизнесмен ще понесат бремето на икономическата криза”, каза Имамов. 

В крайна сметка Менда Стоянова увери, че парите за тютюнопроизводителите ще бъдат написани на отделен ред, и поиска ДПС да подкрепи законопроекта.

Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен – актуализацията на бюджета има социална насоченост. Първо, защото няма да бъдат намалявани заплати и пенсии, и второ, защото няма да бъдат увеличавани никакви данъци.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че има възможност дори за намаляване на акцизи. На въпрос предстои ли намаляване на косвените данъци, обаче Дянков отвърна: „Не, поне и до края на годината”. Всъщност министърът изключи това да се случи и догодина.

Дянков отрече категорично и твърденията на десницата, че актуализацията на бюджета може да не е единствената през годината.

Що се отнася до фискалния резерв, финансовият министър е убеден, че няма да бъде похарчен, както прогнозираха от опозицията, а след това и партньорите вдясно.

Симеон Дянков отново демонстрира оптимизъм, заявявайки, че българите ще усетят края на кризата веднага след актуализацията на бюджета.

Министърът на финансите отхвърли всякакви аналогии с кабинета "Виденов", защото тогавашната актуализация била следствие от криза, предизвикана от правителството, а сегашната е резултат от световни процеси.

Той отново посочи положителни тенденции. България е увеличила износа си в началото на годината с 19% спрямо миналата година. „Това е голям успех”, посочи министърът, защото по думите му осигурявало работна ръка.


Промените:

– предвидено е приходите в бюджета да бъдат 15 232 293,4 лв.;

– разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на ЕС да бъде 18 913 488,0 лв.;

– прогнозира се дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма в размер 4,8% от прогнозния БВП, което се формира от дефицит в размер 3,9% от БВП;

– ревизираните прогнози за 2010 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%;

– за финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение – магистрали, пътни възли и др., са предвидени 180 млн. лв.;

– предвидени са средства за премиране на тютюнопроизводителите през 2010 г. в размер 116 млн. лв.;

– предвидени са допълнителни 142 млн. лв. за дейностите по социалното подпомагане;

– предвижда се с промени в Кодекса за социално осигуряване да се отложи увеличението на добавките към пенсиите на хората над 75-годишна възраст и на преживелия съпруг, което ще позволи да бъдат спестени около 142 млн. лв.;

– предлага се увеличаването на размера на държавните ценни книжа, които могат да се емитират през годината на международните пазари, да бъде 2 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase