Снимка: Булфото
fallback

Броят на българите с по два и повече мобилни телефони непрекъснато расте, като днес на всеки, включително на новородените, се падат средно по 1,4 мобилни телефона. Данните са от 15-ия годишен доклад на Европейската комисия за за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.
 
Въпреки това българите плащат по-скъпо, за да разговарят по тях, заради по-високите такси за свързване, които мобилните оператори у нас начисляват на клиентите при повикване на абонат на друг оператор или при разговори от мобилен към стационарен номер и обратно.

Брюксел неколкократно призовава правителството да поиска от мобилните оператори да ги намалят, но въпреки това те продължават да са по-високи от средните в ЕС.

Като проблем у нас се отбелязва и преносимостта на номерата при стационарните телефони, която е едва около 10 на сто. Заради това София получи официална забележка от Еврокомисията на 5 май.

94 на сто от абонатите на фиксираните мрежи продължават да са закрепостени към Vivacom, което според Брюксел изкривява пазара.

България остава на опашката в общността по разпространение на скоростен интернет с едва 13 на сто покритие на страната към януари.

Докладът коментира ситуацията като изненадваща предвид факта, че над 550 фирми у нас предлагат интернет.

В ЕС вече всеки четвърти разполага с високоскоростна връзка. Дания и Холандия дори са лидери в света с близо 40% от населението, използващо този вид комуникация.

Цените на бързата връзка също са спаднали със 7% за година, като сега средната цена на минута разговор е 13 цента. През последната година в ЕС се е удвоил достъпът до интернет чрез мобилна връзка в ЕС – 5,2%.

Лидери в мобилния интернет са Финландия, Португалия и Австрия, където услугата ползват над 15 на сто от абонатите.

Малта остава най-скъпата държава по отношение на цените на мобилните разговори - 24 евроцента на минута. Най-евтино говорят в Латвия - 4 цента на минута.

Кризата е причина телекомпазарът в Европа да е приключил 2009 година с нулев растеж, но и без загуби, на фона на 4,2% икономически спад в ЕС, заключава Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

andi

преди 13 години

Taksite za mobilnite telefoni v BG naistina sa naduti.Jiveq v Avstriq,tuka ima neveroqtni oferti,po-dolu nqkoy gi be6e napisal,i az moga da podvirdq,4e tova e istina.Koyto ne vqrva moje da pogledne tuk.orange.at,ili t-mobile.at

60

Луцифер

преди 13 години

През 1996 -7 година работех в Канада. Един от операторите взимаше 11 цента за минута, като най-ниската часова ставка беше 5,60 канадски долара / час. Това значи, че едно момиче без каквато и да е квалификация, което подрежда ябълки и домати в супера може да говори 55 ! минути с едночасовото си заплащане...

59

ЗАПОЗНАТ

преди 13 години

Мтел от самото си създаване си беше мутрофирма. Тази фирма трябва да се закрие!!! Служебно, от Съда!!! Тази формация краде от парите на народа, за кефа на няколко австрийци!

fallback