Снимка: БГНЕС

Парламентът избра Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването. Гласуването стана две седмици след като премиерът Бойко Борисов обяви кандидатурата й.

В залата на парламента Борисова получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, „Атака“ и Синята коалиция.

Сините обясниха, че дават доверието си в аванс, като от новия здравен министър очакват да въведе ред и прозрачност в лекарствената политика, да довърши реформата в сектора, да разплати извършените медицински дейности и да изработи единна здравна карта.

„Даваме подкрепа в аванс и се надяваме да не я загубите, госпожо Борисова“, обърна се към новия министър Ваньо Шарков от Синята коалиция.

Общ фронт на атаката още в първите минути на дебата организираха от Коалиция за България, ДПС и РЗС.

„Не назначаваме личен лекар на Борисов, а министър на здравеопазването на България“, заяви от трибуната Емил Василев от РЗС и обясни, че не може кандидатът за министър на здравеопазването да мълчи на зададени депутатски въпроси като „комунист на разпит“.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че само с тежък характер реформи в здравния сектор не могат да се правят, и допълни, че здравната система е консервативна, а в ръководенето й задължително се изисква съгласие и консенсус.

Бившият здравен министър в кабинета на тройната коалиция Евгени Желев допълни, че столът на министъра е много проветрив и никой не знае кога ще падне шалтерът за него.

Още по темата

„Ще ви трябва много диалогичност да убедите хората и колегите, че това, което правите, действително е необходимо“, посъветва още Желев.

От опозицията изразиха учудване защо при смяната на мандата от залата отсъства предшественикът на Борисова – Божидар Нанев.

Депутатите от левицата и ДПС поискаха на няколко пъти да чуят идеите на новия здравен министър за политиките, които ще провежда. Борисова обаче отклони въпросите и не поиска да отговори. Чак след консултация в залата с финансовия министър Анна-Мария Борисова взе думата.

„Благодаря ви за подкрепата, благодаря ви за хубавите думи, вие проявихте изключително уважение към лекаря, а аз съм лекарят. Аз знаех, че не съм длъжна да отговарям. Искам да приключим с разговорите и да работим. Има една приказка – по делата им ще ги познаете. Оставете ме да работя“, поиска новият министър от парламентарната трибуна.

Министър-председателят Бойко Борисов преждевременно напусна дебата, за да отиде на заседание на кабинета.

Премиерът аргументира избора си с думите: „Считам, че професионалната квалификация на госпожа Борисова е сериозна причина тя да бъде предложена за министър“.

В кулоарите на Народното събрание Борисов разкри, че отново дама ще поеме поста на шеф на здравната каса. По думите му името щяло да стане известно следобед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase