Снимка: ribnovo.com
fallback

Рано сутринта кметът на община Гърмен Ахмед Башев и учителят с радикални ислямистки възгледи в село Рибново – Мурат Бошнак, бяха докарани под засилен конвой в ДАНС, където трябваше да дадат обяснения по прокурорска проверка.

Дознанието срещу тях е за оказван натиск по отношение на изповядване на религия и подбуждане на национална вражда и религиозна омраза.

След няколкочасов разпит двамата бяха пуснати по живо, по здраво.

Преди седмица лидерът на партията “Ред, законност и справедливост” Яне Янев оповести потресаващи данни за прояви на радикален ислямизъм в общината.

Като най-фрапиращ пример бе посочено село Рибново, където директорът на училището Феим Иса е установил пълен диктат на учителския колектив и насилствено заставал учителите да ходят с облекло, което да не е светско.

Той карал и учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии и да се обръщат към него, вместо с господин, с “ага”.

В декларация до медиите от Главното мюфтийство съобщиха, че стоят изцяло зад действията на кмета на община Гърмен Ахмед Башев, както и зад учителя от Рибново Мурат Бошнак.

“Обезпокоени сме от отношението на определени институции и политици към мюсюлманската общност.

Не политиците могат да решават кое е радикализъм и кое – не. Ние сме експерти и следим тези процеси.

Ще сезираме държавните ни ръководители, тъй като последиците от това, което се случва, няма да са много добри за когото и да било”, пише в документа. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

299

Анонимен

преди 13 години

Малко му е на Манолето като издаваше хората на ДС и ги бияха до смърт на тях хубаво ли им е било? Хича да не ми се изказва тая Татра малко му е.

298

Маноле

преди 13 години

по повод случея с Маномето искам да питам-вярно ли е,че докато са карали Манол в ДАНС се е наакам 3 пати? Ако е вярно да ми кажете да се кафя на тоя Посранчо...

297

bimeto84

преди 14 години

pi6e tozi komentar na ednata balgarka tova nezna4i 4e ti kato si negramotna i nie 6te trabva dasme ne samo arabite 4etat arabski aitezi koito iskat dase nau4at tikat si tapa sjelavamte

fallback