Изграждането на железопътната линия от Куманово към Крива Паланка, което ще означава свързване на ж.п. линиите на Македония и България, тъпче на едно място, пише македонският вестник “Време”.

Работата по доизграждането на железопътната линия в Македония е спряна още през 2005 г., а причината е липсата на финансови средства за построяване на незавършената част от ж.п. линията.

В Македония трасето е дълго 89 км, като остават 23 км за изграждане. За цялостното изграждане на линията не достигат още 235 милиона долара, които трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет.

За проекта досега са усвоени 123 милиона долара. В момента се работи само по поддържане на изградената инфраструктура, но не и върху доизграждането на ж.п. линията.

Световната банка оцени проекта като икономически неоправдан. За осигуряването на необходимите средства за доизграждането на линията единствената надежда е България.

Оттам казват, че ще направят всичко за осигуряване на парите от европейските фондове, пише “Време”. От българска страна остават непостроени по-малко от два километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase