fallback

Икономическият и социален съвет на Република България препоръчва на правителството да бъдат направени изменения и допълнения в Закона за енергетиката и да бъде създаден Обществен съвет, който да е елемент от структурата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и да включва представители на бизнеса, труда и потребителите.

Общественият съвет да има право на възпиращо въздействие върху проекторешения на ДКЕВР относно монополно регулирани цени. Това са част от изводите в становището на Икономическия и социален съвет (ИСС) за последиците от енергийния ценови шок и мерките за смекчаването му.

Становището беше представено днес на специална пресконференция, в която взеха участие доц. Лалко Дулевски, председател на ИСС, Николай Ненковски, зам.-председател на КНСБ по икономическите въпроси, и Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива.

Друга необходима промяна според ИСС е да се даде възможност за смяна на членове на ДКЕВР преди изтичането на 5-годишния им мандат, ако бъде доказана системна некомпетентност, субективизъм и неизпълнение на решения на съдебните органи.

Икономическият и социален съвет обръща сериозно внимание и на факта, че трябва да се стимулира публичното частно партньорство и да се разшири използването на чуждестранния опит при разработването на проекти за повишаване на енергийната ефективност, както и да се предприемат мерки за ускоряване на либерализацията на енергийния пазар.

Според ИСС една от възможните мерки за смекчаване на енергийния ценови шок е намаляване на ДДС върху електроенергията, топлоенергията и природния газ с 2 процентни пункта още от следващата година, като първа стъпка към общо намаляване на този данък от 20 на 18%. Шоковото увеличение на цените на енергоносителите ще доведе до разширяване кръга на семействата с право на енергийни помощи, констатира ИСС.

Становището беше прието на пленарна сесия на ИСС късно в петък вечерта и утре ще бъде изпратено до всички заинтересовани институции, включително и до президента, председателя на народното събрание, до премиера и до ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback