Над 200 полицаи от различни етнически групи работят в МВР, обяви заместник- директорът на Национална служба "Полиция" Павлин Димитров. Той участва в двудневен семинар, посветен на проблемите и взаимодействието между полицията и обществеността при работата с етническите групи.

Служителите от малцинствата работят предимно в подобни квартали и са основно сержанти и офицери, допълни Димитров. Полицаи от малцинствените групи има в кварталите "Столипиново" край Пловдив, в Сливен, в ромския квартал във Видин "Нов път" и в квартал "Факултета" в София.

Повече от кандидатите за работа в МВР от малцинствените групи отпадат, защото не издържат тестовете и изпитите, които полага всеки желаещ да работи в полицията. Важни са начинът на комуникация между полицаите и тези, които живеят в кварталите с малцинствено население, защото нравите и обичаите на малцинствата са различни, поясни Павлин Димитров.

За да се намалят престъпленията сред ромите, е необходимо 24 часа в денонощието районният инспектор да бъде сред тях и да познава тяхната психика и техните проблеми. Трябва да ползва и опитът на неправителствени организации, посочи още той. Според него не е важно дали полицията ще работи бързо, а да има резултат от решаването на проблемите.

При ромите преобладават имуществените престъпления, които са предизвикани от безработицата, отбеляза Димитров. Недостатъчното образование на ромските деца също е проблем и предпоставка за извършване на престъпления в малцинствените квартали, отчитат неправителствените организации.

Листовки с облика на инспектора, който отговаря за квартала с малцинствено население, трябва да бъдат раздавани, препоръча Павлин Димитров.

Двудневният семинар в рамките на проект "Общност и полиция" между фондация "Романи Бах", дирекция Национална служба "Полиция", СДВР и РДВР Видин започна днес в Банкя. Специалистите коментират различни подходи за осигуряване на ред и сигурност в партньорство с обществеността и етническите групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase