fallback
  • Време е Европа да разбере, че Русия не е СССР. Може и руският народ да продължава да пие като за световно, но много неща са се променили и само политическите и икономическите слепци не могат да ги видят. Време е французите да покажат са руснаците, как да разпределят алкохола на порции, че да не ги хваща толкова бързо. След отварянето на Русия към света- масово явление е продавачи във Виена и Лондон знаят руски. Ако искате ми вярвайте, но в 1995г. в Ню-Йорк, продавач ме заговори на руски в магазин за видео техника!  Какво ви говори това? Кой купува най-скъпите имоти в най-скъпия град в света - Лондон? Не са ли руснаците? Кой купува земя и къщи по крайбрежието на Черна Гора? Не са ли руснаците? Гражданите на коя друга държава имат купени 300 000 имота в България, освен гражданите на Русия? Англичаните са 4000 човека в България и са купили предимно селски къщи от по 5 000 лева парчето. Руснаците са купили имоти със средна цена от 120 000 лева. Разбирате ли за какво става дума?
  • Русия продължава да бъде недостатъчно демократична страна, според критериите на западните държави, но и западните държави не са достатъчно демократични страни, според руските критерии. Тогава нека да си сверим критериите и да вървим напред! Кое за бога е демоктаритчно? Демократично ли е в продължение на 40 години да се намесиш 500 пъти в работата на други държави, без тази намеса да изключва категорично и военна намеса? По този показател с нас не може да се сравнява дори и СССР за цялата си история, с открито агресивните войни които е водил през 1920г. против Полша, с анексията на територии на сегашна Украйна, Беларусия, с анексията на Прибалтийските републики, с откритата агресия през 1939г. срещу Финландияо, с участието на руски части във войните в Корея, Виетнам и Афганистан. Дори и цялата тази гадост, която СССР причинява преди всичко на своите съседи, всички това не може да се сравни с геноцидът, който комунистите там наложиха на собствения си народ, нито с това, което колониалните империи като Британия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Португалия и в по-малка степен - Германия, са причинили на света. Затова нека да не ровим в миналото и да не търсим "кости в гардероба", защото историята е пълна с кръв и мъка, трябва да я помним и да се съобразяваме с нея, но не бива да стигаме до крайност и да робуваме на стереотипи - да гледаме напред и да се развиваме.
  • Време е католицизмът да се примири с православието. Проучвах как стои въпросът с религиозното противопоставяне в Източна Европа през вековете. Рим и Константинопол да положили достатъчно усилия да облъчат народите там, че да се подчиняват на техните догми. В това противопоставяне двете основни течения на християнската църква са направили немалко поразии по тези места. Не е имало кръстоносни походи на католици срещу православни, нито познатите в Европа религиозни годи, които са продължили столетия. Но противоречията и омразата е била достатъчно силна, след като в така наречените владения на католическите владетели в ИЗточна Европа няма построени православни църкви. Привържениците на католизицма са били религиозни фанатици, за разлика от езичниците и мюсюлманите, които са дошли от Централна Азия и са владеели замите на днешна Русия. По времето, когато Ордата е подчинила княжествата там и те са били принудени да й плащат данък, църквите са се умножавали.
  • Време е омразата, която съществува между Полша и Русия да спре. Да, двата народа са се изтребвали столетия наред. Знам, че това е също толкова трудно, колкото палестинци и евреи да си стиснат ръцете. Същото важи и за мюсюлмани, които са толкова противопоставени - сунити и шиити. Но нека да не забравяме, че Европа е люлка на съвременната цивилизация и е срамно образовани хора, да не могат да намерят общ език, заради тежестите от миналото. 
  • Европа има практическите умения да организира производства, които са свързани или пряко засягат ежедневието на хората. Русия има стратегическа наука и огромни природни ресурси и територии, които нито една държава в света няма. Да не говорим за възможностите, които се отварят за космическо сътрудничество. Двете сили могат взаимно да се допълнят и да бъдат едно цяло на Евразийският континент. Аз искам да съм част от това цяло. Дали нашите политици могат да видят тези перспективи или ще вземат удобната клекнала позиция пред САЩ и ще повярват, че трябва да са на "правилната" страна в измисленото противопоставяне на двете ядрени държави - Русия и САЩ, не знам. Зависи както от тях, така и от нас, гражданите на Европа.
  • Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

    fallback
    fallback

    Коментари Напиши коментар

    10

    167

    преди 9 години

    До 10.Аз лично не смятам да си свалям гащите пред никой. Но ми е мъчно, че в момента сме със свалени *** пред всички. И това в резултат на това, че вярвахме сляпо на хора които ни ненавиждат и презират. Ти сериозно ли вярваш, че по пътя по-който вървим ще спечелим уважението на американците и западноевропейците? Не виждам такава тенденция. Но дори да се опитваме да спечелим уважението им защо трябва заради това да губим уважението на руснаците?

    9

    Анонимен

    преди 9 години

    ДА СТЕ ВИЖДАЛИ КОЗА И ОВЦА ЗАЕДНО В ЕДНА КОШАРА? АКО НЯКОГА ВИДИТЕ МОЖЕ БИ И КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ ЩЕ ВЛЯЗАТ И ТЕ В ЕДНА КОШАРА. ПРАВОСЛАВНИТЕ НЯМАТ ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА КАТОЛИЦИТЕ. А И НАЙ ВЕЧЕ НА ГЕЙ ПАРАДИТЕ ИМ.

    8

    167

    преди 9 години

    Дай Боже така да стане! Това е единствения ни шанс. Руският народ е единствения, който ни обича и уважава. Другите или ни мразят, или ни презират, или и двете. Жалко би било да изгубим тази любов заради благите приказки на американците и техните слуги.

    fallback