1. Време е Европа да разбере, че Русия не е СССР. Може и руският народ да продължава да пие като за световно, но много неща са се променили и само политическите и икономическите слепци не могат да ги видят. Време е французите да покажат са руснаците, как да разпределят алкохола на порции, че да не ги хваща толкова бързо. След отварянето на Русия към света- масово явление е продавачи във Виена и Лондон знаят руски. Ако искате ми вярвайте, но в 1995г. в Ню-Йорк, продавач ме заговори на руски в магазин за видео техника!  Какво ви говори това? Кой купува най-скъпите имоти в най-скъпия град в света - Лондон? Не са ли руснаците? Кой купува земя и къщи по крайбрежието на Черна Гора? Не са ли руснаците? Гражданите на коя друга държава имат купени 300 000 имота в България, освен гражданите на Русия? Англичаните са 4000 човека в България и са купили предимно селски къщи от по 5 000 лева парчето. Руснаците са купили имоти със средна цена от 120 000 лева. Разбирате ли за какво става дума?
  2. Русия продължава да бъде недостатъчно демократична страна, според критериите на западните държави, но и западните държави не са достатъчно демократични страни, според руските критерии. Тогава нека да си сверим критериите и да вървим напред! Кое за бога е демоктаритчно? Демократично ли е в продължение на 40 години да се намесиш 500 пъти в работата на други държави, без тази намеса да изключва категорично и военна намеса? По този показател с нас не може да се сравнява дори и СССР за цялата си история, с открито агресивните войни които е водил през 1920г. против Полша, с анексията на територии на сегашна Украйна, Беларусия, с анексията на Прибалтийските републики, с откритата агресия през 1939г. срещу Финландияо, с участието на руски части във войните в Корея, Виетнам и Афганистан. Дори и цялата тази гадост, която СССР причинява преди всичко на своите съседи, всички това не може да се сравни с геноцидът, който комунистите там наложиха на собствения си народ, нито с това, което колониалните империи като Британия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Португалия и в по-малка степен - Германия, са причинили на света. Затова нека да не ровим в миналото и да не търсим "кости в гардероба", защото историята е пълна с кръв и мъка, трябва да я помним и да се съобразяваме с нея, но не бива да стигаме до крайност и да робуваме на стереотипи - да гледаме напред и да се развиваме.
  3. Време е католицизмът да се примири с православието. Проучвах как стои въпросът с религиозното противопоставяне в Източна Европа през вековете. Рим и Константинопол да положили достатъчно усилия да облъчат народите там, че да се подчиняват на техните догми. В това противопоставяне двете основни течения на християнската църква са направили немалко поразии по тези места. Не е имало кръстоносни походи на католици срещу православни, нито познатите в Европа религиозни годи, които са продължили столетия. Но противоречията и омразата е била достатъчно силна, след като в така наречените владения на католическите владетели в ИЗточна Европа няма построени православни църкви. Привържениците на католизицма са били религиозни фанатици, за разлика от езичниците и мюсюлманите, които са дошли от Централна Азия и са владеели замите на днешна Русия. По времето, когато Ордата е подчинила княжествата там и те са били принудени да й плащат данък, църквите са се умножавали.
  4. Време е омразата, която съществува между Полша и Русия да спре. Да, двата народа са се изтребвали столетия наред. Знам, че това е също толкова трудно, колкото палестинци и евреи да си стиснат ръцете. Същото важи и за мюсюлмани, които са толкова противопоставени - сунити и шиити. Но нека да не забравяме, че Европа е люлка на съвременната цивилизация и е срамно образовани хора, да не могат да намерят общ език, заради тежестите от миналото. 
  5. Европа има практическите умения да организира производства, които са свързани или пряко засягат ежедневието на хората. Русия има стратегическа наука и огромни природни ресурси и територии, които нито една държава в света няма. Да не говорим за възможностите, които се отварят за космическо сътрудничество. Двете сили могат взаимно да се допълнят и да бъдат едно цяло на Евразийският континент. Аз искам да съм част от това цяло. Дали нашите политици могат да видят тези перспективи или ще вземат удобната клекнала позиция пред САЩ и ще повярват, че трябва да са на "правилната" страна в измисленото противопоставяне на двете ядрени държави - Русия и САЩ, не знам. Зависи както от тях, така и от нас, гражданите на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase