fallback
За поредна година страната ни се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица. Инициативата е на Световната здравна организация, а от 2008 г. в нея участва и България.
 
Основната цел на кампанията е да се повиши имунизационния обхват на населението и правото на всеки гражданин да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания.
 
Чрез инициативата се цели да се спомогне и за укрепване на националните имунизационни системи със специално внимание към уязвимите високорискови групи.
 
По официални данни 20% от децата в света не се имунизират. Всяка година 1.5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани.
 
България е сред страните в Централна и Източна Европа с най-добри резултати в областта на ваксинопрофилактиката. През последните 5 години е достигнат обхват за различните видове имунизации между 95-96%, което осигурява надеждна защита на населението спрямо редица заразни болести.

 
Всяка година Министерството на здравеопазването осигурява над 10 млн. лв. за закупуване на ваксини за изпълнението на имунизационния календар на страната. Те се предоставят безплатно на всички български граждани. Във всяка регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве функционира имунизационен кабинет, който независимо от здравноосигурителния статус извършва безплатни имунизации на подлежащите лица.
 
Българският имунизационен календар включва 12 заразни заболявания – туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит В, бяс, Кримска хеморагична треска и коремен тиф.
 
В резултат на дългогодишна и целенасочена държавна политика за поддържане на високо имунизационно покритие, повечето от тези тежки заразни заболявания отдавна не се регистрират на територията на страната.
 
През последните години у нас бяха внедрени нови ваксини със значително по-добра поносимост и бяха обхванати нови възрастови групи. Изгражда се и единна информационна система за имунизационния статус на децата.

Европейската имунизационна седмица ще продължи до 26 април, като са предвидени редица инициативи за информиране на населението.

Източник: puls.bg


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Ваксини

преди 9 години

Напишете в Гугъл "Кръгла маса на тема ваксини - заслужава си всяка минута!".На 11 април 2014 г. се проведе Кръгла маса на тема "Активната имунопрофилактика в Република България в контекста на европейската и световна практика".

2

дълбок сън

преди 10 години

"България е сред страните в Централна и Източна Европа с най-добри резултати в областта на ваксинопрофилактиката""България е с най-бързо измиращо население в Централна и Източна Европа"...това е констатация,на същата тази Европа.

1

Анонимен

преди 10 години

А КОЛКО СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ОСАКАТЯВАТ СЛЕД ИМУНИЗАЦИЯ?КОЛКО СА ПОЧИНАЛИТЕ ВСЛЕДСТВИЕ ИМУНИЗАЦИЯ?НЕ ВИ Е ИЗГОДНО ДА ПОМЕСТИТЕ ТАКИВА ДАННИ!!!!!

fallback