Здравейте!
Днешното ми предложение за кулинарна красота е салата "Райска птица" Основните съставки в нея са моркови и червено цвекло. Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали - желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт; пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди. Червеното цвекло съдържа захари, органични киселини - лимонена, ябълчна, оксалова, протеин, пектин, каротин, витамини С, В1 и В2, Е и РР, както и минерални соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод. Цвеклото влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина.
Накратко, тази салата не само радва окото и небцето, а е изключително полезна и необходима за здравето на целия ни организъм.

За "тялото" на пиленцето съм използвала филийка пълнозърнест хляб, отрязана наполовина и намазана с топено сирене с билки. Оченцата са от краставица, човката от морков, устните от цвекло. Опашката съм я направила във формата на ветрило, като съм редувала пластове от настъргани моркови и настъргано цвекло. Както винаги сте свободни да експериментирате в подредбата, както на вас ви харесва.


Добър апетит!


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase