Според Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди, приети, „с Решение по т. 11 от Протокол № 26/18.09.2007 г. на Съвета на директорите на „Топлофикация София” АД и одобрени с Решение № ОУ-001/07.01.2008 г. на ДКЕВР, на основание чл. 150, ал.1 от Закона за енергетиката.” продавачът, тоест Топлофикация,  трябва да поддържа температура на топлата вода за битови нужди от 55 градуса. Това е заявено в
РАЗДЕЛ ІІ
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРОДАВАЧА. Там в
Чл. 5. (2) е записано следното:

Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация и поддържане на предвидените по проект температури в отопляваните помещения с допустимо отклонение минус 1,5оС при изчислителни режими.

По законите на физиката лесно може да бъде изчислена енергията в киловатчаса, необходима, за да бъде повишена температурата на водата до 55 градуса, както се изисква според тези Общи условия. Това се прави по следната формула.

А=c*m*(t2-t1), kWh , където

с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
(Топлоемност е топлинният капацитет на веществото)
m – обема на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси
1 куб. м вода е равен на 1 000 кг вода

В случая формулата би изглеждала така:

А= 0,00116*1000 (55 – 10)

Но ако в нея бъдат приложени стойностите за подгряване, фактурирани от „Топлофикация София” ЕАД  в сметките на гражданите, и ако приемем, (нещо, за което няма данни) че изходната температура на водата, тоест t1 е около 10 градуса, веднага ще стане ясно за какво надписване на стойности в киловатчаса става въпрос. А оттам разбира се и за надуване на сметки.

Защото:

Изчислена в J/кg/K специфичната топлоемност на водата е 4 186. А за 1 000 кг вода (тоест за 1 куб. м) тя е 1,163 киловатчаса за всеки градус, приета или отдадена  топлина.
Следователно, за да се повиши температурата  с  45 градуса  и да стигне  тя 55 градуса  (отново приемаме ката хипотеза, че студената вода преди подгряването е била с температура 10 градуса)

1,163 се умножава по 45.
Получаваме цифрата 52, 325 киловатчаса.
Толкова е необходимата  топлинна енергия (според законите на физиката), за да се повиши до 55 градуса топлината на 1 куб. м вода с първоначална температура от 10 градуса.

Ако някой е получавал сметки с такава стойност, нека ми се обади.Обзалагам се ,че няма такъв случай.
Практиката показва, че Топлофкация редовно начислява с между 50 и 100% по-високи стойности за подгряване на 1 куб. м вода и по този начин принуждава гражданите да плащат за топлинна енергия, която би превърнала водата им в пара.
Чрез тази практика се нарушават:
законът,
и правото на всеки потребител да плаща само това, което действително е
консумирал...
Дали става въпрос за бандитизъм или мениджмънт си отговорете сами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase