Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

В отговор на израелските атаки в ранните часове на 26 октомври иранските части за противовъздушна отбрана са свалили множество входящи ракети, изстреляни от въздуха около столицата Техеран, пише Military Watch Magazine. Намерението зад много дребномащабната атака беше оценено по това време , с косвени доказателства, показващи, че противовъздушната отбрана е успяла да прихване всички цели.

Oще по темата

Въпреки че западни и израелски източници са направили противоречиви доклади относно това колко вълни от израелски атаки са били предприети, докладите от ирански източници показват повече от една вълна от ракетни удари. Израелските атаки по-специално използват ракети с въздушно изстрелване с голям обсег, които могат да бъдат изстреляни далеч извън иранското въздушно пространство и далеч извън обхвата на противовъздушната отбрана на страната - като по този начин се минимизират рисковете за израелските самолети. Това отразява подхода, възприет при повечето удари по сирийски цели, особено след загубата на израелски изтребител F-16I през февруари 2018 г. от израелска система за противовъздушна отбрана S-200.  Това също е  в съответствие с изтеклите доклади на американското разузнаване, че Израел е планирал да използва балистични ракети с голям обсег на действие, за да удари Иран.  


Доклади от ирански източници показват, че докато ракети земя-въздух със среден обсег са били използвани за неутрализиране на израелските ракети, използвани в първата вълна от атаки, впоследствие са използвани системи за противовъздушна отбрана с голям обсег. Това включва първото използване от въоръжените сили на страната на система за противовъздушна отбрана за поразяване на цел на разстояние над 100 километра. Иранските сили за противовъздушна отбрана разполагат с множество ракетни системи земя-въздух, способни да поразяват цели на такива разстояния, включително силно персонализиран вариант на руския S-300PMU-2, доставен през 2018 г. Въпреки че стандартното въоръжение с най-голям обсег на действие за S-300PMU-2 е 48N6E2, който има обхват от 200 километра, според съобщенията системата е съвместима с много по-модерния 48N6DM, който може да атакува ракети при много високи свръхзвукови скорости, включително хиперзвукови скорости, надвишаващи Mach 5, и има обхват от 250 километра. През 2020 г. беше съобщено, че Иран е  получил нови ракети  за своите С-300, за които се спекулираше, че са ракети 48N6DM. Преди това Китай тества този доставен от Русия клас ракети за успешно прихващане на цели, движещи се със скорости, надвишаващи 8 Mach на обхвати от 250 километра - ефективност, която далеч надхвърля тази на която и да е израелска ракета, изстрелвана от въздуха.

Изданието пише още, че наред със С-300, Иран разполага и с редица по-малко модерни системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, които също са способни да прихващат цели на разстояние над 100 километра.
Първата система на страната, способна да поразява цели на такива дистанции днес, остава нейната система с най-дълъг обсег, а именно съветската S-200D, която беше придобита през 1990 г. и има обсег на поразяване от 300 километра. С-200  продължиха да се модернизират  в страната, включително чрез осигуряване на пътна мобилност. Въпреки това системите не са оптимално подходящи за неутрализиране на малки цели като ракети, изстрелвани от въздуха, въпреки че осигуряват ефективна защита срещу по-големи балистични ракети като израелската Йерихон и потенциално могат да неутрализират изтребители далеч извън иранското въздушно пространство, ако летят на достатъчно висока височина надморски височини.  Добавянето на по-модерни средства за противодействие на електронната война и интегрирането на S-200 с други средства за противовъздушна отбрана, използващи много по-модерни радарни системи, им позволява да все още дават значителен принос към иранската противовъздушна отбрана.


През април беше съобщено, че най-способната местна система за противовъздушна отбрана с голям обсег на Иран Bavar 373 също е постигнала обсег на поразяване от 300 километра чрез интегриране на новата ракета Sayyad 4B . Съществува значителна вероятност широко използваната система да е била използвана за отблъскване на скорошни удари, включително вероятно за прихващане на наближаващи израелски ракети на разстояние над 100 километра. Иранската система Khordad 15 представлява по-лек аналог на Bavar 373, като по-специално запазва обсег на действие от над 100 километра, въпреки че остава несигурно дали тази система е използвана в голям мащаб. Малко информация относно Khordad 15 беше разкрита, откакто беше представен за първи път през лятото на 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 15 минути

на руските ботове им излиза пяна от устенцата

74

Кравар Евроатлантик

преди 19 минути

Чалмарите са в бункера, отгоре са наредили цивилни и са им забранили да бягат.

73

Анонимен

преди 21 минути

Старите С300 дето ги дадохме на хохлите с обсег 100км, а новите немски дето ги вземаме на баснословна цена с обсег ... 40км. Да живее корупцията и евроатлантизма, и двете съвпадат.

fallback