Снимка: БГНЕС
fallback

"Ако гледаме стриктно обстоятелствата на място и правим достатъчно дълбок анализ на конфликта, ангажираността на държавите, ще разберем, че все пак говорим за регионална война", на мнение е Елена Поптодорова по повод случващото се в Близкия изток. Тя поиска да се разграничи от “катастрофичните прогнози за глобална война, които излизат от устата на български политици“. Според нея те обслужват вътрешнополитически цели.

Поптодорова, която е бивш посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България заяви, че идните часове и дни ще предопределят дали ще се развие регионална война или ще остане тази размяна на удари, т.е. дали ще се запази настоящата география на конфликта, целяща окончателното разрушаване от Израел на “Хизбула“ и военни действия по отношение на “Хамас“ или ще обхване останалите “прокси поддръжници на Иран“ – Ирак, Сирия, хутите в Йемен.    

Пред bTV дипломатът заяви, че конфликтът няма да свърши докато Израел не постигне гаранция за собствената си сигурност.

В изстреляните ракети от Иран към Израел тя видя внимание да бъдат удряни военни обекти, а не граждански.

"Очевидно се надяват, че подобен ще бъде и отговорът на Израел“, смята тя. И добави, че Иран не трябва да си представя, че Израел може да бъде възпрян, като засега САЩ успява да забави отговора на Нетаняху, но размяна на удари ще има и в бъдеще.

Поптодорова заяви, че САЩ, които имат най-силния лост да въздействат върху Израел в момента, са в колеблива позиция - 4 седмици остават до президентските избори и ще търсят ефекта “и вълкът сит, и агнето цяло“ – да бъде подкрепян Израел, но същевременно това да не бъде за сметка на гласове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

нн

преди 1 час

Американско лижегъзие. Да не и се дава никога повече ефир, отвратителна. Да паднеш толкова ниско с кражба на летището си е направо отврат.

25

прасчочо

преди 1 час

Елена Поптодорова казала нещо, а после пръднала. Ефекта и от двете действия бил един и същи.

24

Бай Хой

преди 3 часа

Да питам нещо важно: плаща ли се на медиите да публикуват мнения на ***...умници?

fallback