Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

След месеци на твърдения, че прекратяването на огъня и сделката за освобождаване на заложници са близо, висши американски служители сега признават в частни разговори, че не очакват Израел и “Хамас” да постигнат споразумение преди края на мандата на президента Джо Байдън, пише The Wall Street Journal.

Администрацията на Байдън няма да спре стремежа си към споразумение, виждайки го като единствения начин да сложи край на войната в Газа и да спре бързо ескалиращия конфликт между Израел и ливанската Хизбула. Белият дом по-рано обяви, че враждуващите страни вече са се съгласили с "90%“ от текста на сделката, така че надеждата за пробив остава. Но редица високопоставени служители в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона твърдят, че воюващите страни няма да се съгласят с настоящата рамка.

Според американски служител “никаква сделка не е неизбежна”, пише “Фокус”.

Властите посочиха две основни причини за песимизма. Съотношението на палестинските затворници, които Израел трябва да освободи, за да върне държаните от “Хамас” заложници у дома, беше основна пречка – дори преди определената от САЩ за терористична група да убие шестима заложници, включително американски гражданин. А двудневната атака срещу Хизбула с експлозивни пейджъри и радиостанции – последвана от израелски въздушни удари – направи възможността за тотална война много по-вероятна, усложнявайки дипломацията с Хамас.

Друг проблем е, че според служители на администрацията на Байдън “Хамас” отправя искания и след това отказва да каже "да“, след като САЩ и Израел ги приемат. Неотстъпчивостта сериозно разочарова преговарящите, които все повече чувстват, че войнстващата групировка не е сериозна относно постигането на споразумение. Критиците също обвиниха израелския премиер Бенямин Нетаняху, че саботира процеса, отчасти в опит да успокои крайно десния фланг на управляващата си коалиция.

В резултат на това настроението в администрацията и в Близкия изток е толкова мрачно, колкото не е било от месеци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Алекс

преди 2 часа

Трябва да си много наивен,за да вярваш, че след варварската атака от 07.10 2023 може да има споразумение.Израел отпочна арабелите и ще ги млати по пълна програма.

fallback