Снимка: БГНЕС/ EPA

Компонентите, използвани в хилядите пейджъри, които се взривиха във вторник в Ливан като смъртоносен удар срещу "Хизбула", не са произведени в Тайван, каза министърът на икономиката на Тайван, пише Ройтерс.

Още по темата

Базираната в Тайван Gold Apollo заяви тази седмица, че не е произвела устройствата, използвани в атаката, и че базираната в Будапеща компания BAC, до която са проследени пейджърите, има лиценз да използва нейната марка.
Не е ясно как и кога пейджърите са били въоръжени, за да могат да бъдат взривени дистанционно. Същото се отнася и за стотиците ръчни радиостанции, използвани от "Хизбула", които избухнаха в сряда при втора вълна от атаки. Двата инцидента убиха 37 души и раниха около 3000 в Ливан.

„Компонентите са главно IC (интегрални схеми) от нисък клас и батерии“, каза министърът на икономиката на Тайван Куо Джих-хуей пред репортери. „Мога да кажа със сигурност, че не са направени в Тайван“, добавяйки, че случаят се разследва от съдебните власти.

Източници от службите за сигурност казаха, че Израел е отговорен за експлозиите на пейджъри във вторник, които повишиха залозите в разрастващ се конфликт между двете страни. Израел не е коментирал директно атаките.

Министърът на външните работи на Тайван Лин Чиа-лунг, също говорейки пред репортери в парламента, отговори с "не" на въпроса дали се е срещал с де факто израелския посланик, за да изрази загриженост относно случая.
„Молим нашите мисии в чужбина да повишат своята осведоменост относно сигурността и ще обменим подходяща информация с други страни.

Докато тайванските власти проучват всякаква потенциална връзка между неговите разрастващи се глобални вериги за доставка на технологии и устройствата, използвани при атаките в Ливан, президентът и основател на Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, беше разпитан от прокурорите късно през нощта в четвъртък, след което освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase