Снимка: БГНЕС
fallback

Мосад, израелската служба за разузнаване, спечели репутацията си на безпощадна чрез решимостта си да преследва враговете на Израел по целия свят.

Нацистът Адолф Айхман беше отвлечен от Аржентина. Мъжете, които извършиха масовото убийство на израелски атлети по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бяха проследени и убити един по един през следващите 15 години, заедно с няколко невинни жертви, чиято самоличност беше сбъркана.

През последните години принципът остана същият, но технологията се подобри. Ако се установи, че мистериозният случай с експлодиращите пейджъри на Хизбула е дело на Мосад, както предполагат повечето експерти, това просто ще бъде най-яркият пример досега за тази тенденция.

Това със сигурност е най-стряскащият и смущаващ удар за Иран, чийто посланик се лекува от нараняванията си, след смъртта на главния учен по ядрени оръжия на Техеран Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. Той беше застрелян близо до Техеран от робот-картечница, натоварена на пикап и управлявана чрез сателитни комуникации.

Методологията беше наистина футуристична. Но дори и в този случай има човешка намеса - или израелци, или местни агенти, които да вкарат картечницата в страната, да я заредят на превозното средство и след това да я поставят на позиция.

Никога не е станало ясно как е станало това, но индикация за мащаба на планирането и броя на замесените хора може да бъде изведена от предишно убийство на доставчика на оръжие на Хамас Махмуд Мабхух в Дубай през 2010 г.

Той беше убит чрез инжектиране на токсин в хотелска стая по време на междинно кацане между Дамаск и Судан.

Властите на Емирството успяха да проследят фалшивите паспорти на 26 предполагаеми агенти на Мосад, за които се смяташе, че са участвали в операцията - всички бяха клонинги на истински паспорти, принадлежащи на евреи от диаспората от Великобритания и други западни страни с безвизов достъп до Дубай, които са се преместили в Израел през предишни години. Агентите идвали в емирството от месеци, за да се подготвят.

Все още не знаем какво е причинило експлозията на пейджърите в Ливан и Сирия, дали устройствата са били пълни с мини експлозиви или самият механизъм е бил променен по някакъв начин. Но изпълнението на операцията трябва да е било по-скоро "на разстояние", с до хиляда устройства, детонирани дистанционно по едно и също време.

Независимо дали пейджърите са били подправени по време на производството или доставката, след като са пристигнали в Ливан, очевидно беше извършено дистанционно.

По това тя прилича повече на може би най-гениалната високотехнологична операция на Мосад, за която се смята, че е извършена с помощта на ЦРУ през 2010 г. Тогава, първоначално беше мистериозно, центрофуги в Иран, които обогатяват уран, изведнъж започнаха да излизат извън контрол, докато станаха безполезни. В крайна сметка се оказа, че в компютърните системи на Siemens, които управляват центрофугите, е инсталиран вирус.

Изобретателността беше методът на предаване. Вирусът, компютърен "червей", наречен Stuxnet, е бил зареден на флаш памет, която е въведена в иранската компютърна мрежа.

Червеят е бил програмиран да търси операционната система Siemens, лежаща в латентно състояние в компютрите в Иран и по света, докато се разпространява, докато най-накрая достигне Натанц, иранския център за обогатяване, където "разпознава" плячката си и се впуска в действие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

ПИчели Китай

преди 11 часа

От цялата интифЪ печели Китай. Ще има отлив от всякакви западни ел.устройства.

179

Врабчето

преди 12 часа

До Врабчето Вчера момолих за още такива акций и днес молбата ми беше удоволетворена! Тода Раба!

178

партиен активист

преди 14 часа

До АнонименИ в един тон!

fallback