Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните 10 месеца вниманието на света е насочено към Израел и Ивицата Газа. Войната, която започна през октомври. 7, 2023 г., с атаката на "Хамас" срещу Израел е катаклизъм. Но конфликтът засенчи поредната криза, обгръщаща региона: интензивни горещини и недостиг на вода, пише Foreign Policy.

В средата на юли топлинният индекс в Дубай беше 144 градуса по Фаренхайт. В края на юни Голямата джамия в Мека, Саудитска Арабия, регистрира температура от 125 градуса. Тази жега съвпадна с сезона на Хадж. Когато всичко свършило, повече от 1300 души били загубили живота си. А в Египет температурите рядко падат под 100 градуса от май насам.

Тя всъщност беше по-гореща в региона на Персийския залив миналото лято, като се изкачи при истинско усещане за 158 градуса в крайбрежните райони на Иран и Обединените арабски емирства. Това четене и неумолимата топлина този сезон надхвърлиха "температурата на мократа крушка", при която хората, ако бъдат изложени в продължение на шест часа, вече не могат да се охладят, което доведе до заболявания и смърт, свързани с топлината.

Световната банка изчислява, че до 2050 г. недостигът на вода ще доведе до намаляване на БВП с до 14 процента в региона. През 2021 г. доклад на УНИЦЕФ посочва, че Египет може да остане без вода до 2025 г., като река Нил е подложена на особен стрес. На стресът от водата в страни като Египет се изостря от ограничаването на потока на река Нил заради изграждането на Големия етиопски ренесансов язовир. Сирия и Турция са в противоречие в продължение на много години, защото турците са построили язовири по реките Тигър и Ефрат, пресичайки потока на юг. И сред многото въпроси, които разделят израелците и палестинците, е водата и кой има право да се включи в Планинския водоносен хоризонт на Западния бряг.

В допълнение към значителната заплаха от екстремни горещини за живота и поминъка в Близкия изток и Северна Африка, по-горещ регион има потенциала да дестабилизира политиката далеч отвъд границите си.

По-ясен и по-належащ проблем е как хората се адаптират към повишаването на температурите и недостига на вода. Те мигрират към места с по-ниски температури и повече вода. Според Световната банка около 19 милиона души - приблизително 9 процента от местното население - ще станат разселени в Северна Африка до 2050 г. заради климатичната криза. А за хората в региона изборната дестинация е Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase