Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ, пристигна в египетския град Ел Аламейн в рамките на обиколка, която има за цел да убеди страните в конфликта в ивицата Газа да приемат спиране на бойните действия, придружено от размяна на израелски заложници срещу палестински затворници, предаде Франс прес.

Ръководителят на американската дипломация пристигна директно от Тел Авив, където разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Според Блинкън Нетаняху е потвърдил, че "Израел приема на компромисния план" за примирие, представен миналата седмица от Вашингтон. Държавният секретар на САЩ призова палестинското ислямистко движение "Хамас" "да направи същото".

Очаква се Блинкън да се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с министъра на външните работи Бадр Абделати, съобщава БТА.

Паралелно с това от “Хамас” коментираха, че изказването на Блинкън поражда неприятности, защото, според преговарящите от страна на радикалната палестинска групировка, представеният документ е различен от този, с който те са се съгласили. Блинкен обяви, че Тел Авив е съгласен с обновеното предложение след срещи израелските лидери. Все пак той уточни, че става дума за поетапно спиране на въоръжените действия.

Ще се започне с шестседмично примирие, по време на което ще се освобождават заложници и ще се разменят затворници. След което трябва да започнат преговори за постигане на траен мир. Следват разговори с Египет и Катар, които също посредничат в разговорите между Израел и Хамас. От израелската армия съобщиха, че са открити телата на още шестима запожници в района на Хан Юнис.

"В много конструктивна среща с премиера Нетаняху той потвърди, че Израел приема предложението, подкрепя го. Сега от Хамас са задължени да направят същото. И заинтересованите страни, с помощта на медиаторите Съединените щати, Египет и Катар, трябва да се съберат заедно и да завършат процеса и да установят ясни правила за това как ще изпълняват ангажиментите си", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

"Нямаме нужда от още преговори, имаме нужда да съгласуваме механизъм за прилагане на споразумението. Когато Блинкен казва, че Израел се е съгласил на предложението, и след това Израел казва, че има обновен документ, това означава, че американската администрация се поддава на израелския натиск, а не обратното. Според информацията, която идва от медиаторите, Израел е дошъл в Доха с нови изисквания и дори условия, които противоречат на предложенията на президента Байдън", каза Осама Хамдан, представител на “Хамас”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase