Снимка: БГНЕС

Лидерите на САЩ, Египет и Катар призоваха Израел и Хамас да се срещнат за преговори на 15 август, за да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници.

Трите държави, които се опитват да посредничат за сключването на сделката, заявиха в съвместно изявление, че разговорите могат да се проведат в Доха или Кайро.

"Рамковото споразумение вече е на масата, като остават да се довършат само подробностите по изпълнението", заявиха те. "Няма повече време за губене, нито оправдания от която и да е страна за по-нататъшно забавяне. Време е да освободим заложниците, да започнем прекратяването на огъня и да приложим това споразумение".

Лидерите предложиха също така да представят "окончателно предложение за мост", с което да се решат оставащите въпроси.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелските преговарящи ще присъстват. По думите му целта е "да се доуточнят подробностите и да се приложи рамковото споразумение".

От Хамас нямаше незабавен коментар.

Изявлението е част от усилията на тримата лидери да дадат старт на преговорите, тъй като след убийството на високопоставени членове на бойните групировки Хамас и Хизбула нарастват опасенията от евентуален по-широк конфликт в региона с участието на Иран.

Високопоставен служител на американската администрация заяви, че няма очаквания споразумението да бъде подписано до следващата седмица предвид сериозните проблеми, които включват последователността на размяната на оръжия между Хамас и Израел. Необходимо е раздвижване и от двете страни на масата, каза лицето.

Американският служител заяви, че изявлението няма за цел да повлияе на Иран, но че всяка ескалация би застрашила надеждата за постигане на споразумение между Израел и Хамас.

По-рано вчера мисията на Иран в ООН заяви, че Иран преследва два приоритета едновременно.

"Първо, установяване на трайно прекратяване на огъня в Газа и изтегляне на окупаторите от тази територия", се казва в съобщението, както и "наказване на агресора" за убийството на 31 юли на бившия политически ръководител на Хамас Исмаил Хания в Иран.

Войната в Газа беше предизвикана от нападението на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, при което според израелските данни бяха убити 1200 души, а 250 бяха взети за заложници в Газа.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни, най-малко 39 699 палестинци са били убити в израелската военна кампания в Газа. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase