Снимка: архив, БГНЕС

"Хамас" обяви, че лидерът на палестинското ислямистко движение в Газа Яхия Синуар е новият ръководител на цялата организация, след като досегашният ѝ водач Исмаил Хания бе убит миналата седмица в Техеран, предаде Франс прес.

"Движението за ислямска съпротива "Хамас" обявява номинацията на лидера Яхия Синуар начело на политическото бюро на движението", се казва в изявление на палестинската групировка.

Няколко минути след като бе обявено, че Синуар е новият политически лидер на "Хамас", от Ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу Израел. Отговорност за това пое военното крило на "Хамас".

Израелската армия и израелските власти обвиняват Синуар в това, че е един от "мозъците" зад безпрецедентната атака на "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година.

Яхия Синуар бе определен за лидер на "Хамас" само седмица след убийството на Хания. Иран и "Хамас" твърдят, че Израел стои зад убийството на Хания. Израел засега не е коментирал този въпрос.

Представител на "Хамас" заяви, че с определянето на Синуар за ръководител на "Хамас" се изпраща "силно послание" на Израел, десет месеца след началото на войната в Ивицата Газа.

Израел предприе военната си операция в Ивицата Газа след атаката от 7 октомври.

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" поздрави Яхия Синуар за избирането му за новия лидер на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс.

"Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран, заяви още, че този избор е "потвърдил, че убийствата на лидери и представители, извършени от врага (Израел - бел. ред) не са постигнали целта си", допълни агенцията.

Новият лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в Ивицата Газа, заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите за освобождаване на заложниците в Газа са във финалната си фаза, от решаващо значение е засегнатите страни да работят за приключване на сделката колкото се може по-бързо", заяви Блинкън след срещата си снощи заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин с австралийските им колеги в град Анаполис, щата Мериленд. Блинкън и Остин разговаряха с външната министърка на Австралия Пени Уонг и с военния министър и вицепремиер на страната Ричарлд Марлс в комплекса на Военноморската академия на САЩ.

"Контактувахме директно с Израел и Иран по въпроса, че никой не бива да повишава напрежението в Близкия изток. Всеки в региона трябва да разбере, че следващи нападения само ще задълбочат конфликта, нестабилността и несигурността за всички", каза още първият американски дипломат, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase