Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Службата на върховния комисар на ООН излезе с изявление, в което събщава, че е възможно израелските сили многократно да са нарушавали основните принципи на законите на войната и да не са правили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в ивицата Газа. Изявлението на ООН е цитирано от Ройтерс.

В доклад за оценка на шест израелски атаки, довели до голям брой жертви и разрушаване на гражданска инфраструктура, специализираната агенция на ООН, заяви, че израелските сили "може би системно са нарушавали принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазливост при нападение".

Върховният комисар по правата на човека Фолкер Тюрк каза още: "Изискването за избор на средства и методи за водене на война, които избягват или най-малкото свеждат до минимум щетите за цивилното население, изглежда е било постоянно нарушавано при израелската кампания на  бомбардировки”, цитира БТА.

Според здравните власти до момента около 38 хиляди души за загубили живота си от палестинската въоръжена групировка "Хамас”. Ройтерс припомня, че Израел започна нападението си, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха нападение през границата срещу градове и кибуци в Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 250 души за заложници.

Миналата седмица Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че убийството на цивилни по време на израелската операция за освобождаване на четирима заложници може да се смята за военно престъпление, но посочи също, че и държането на пленници от страна на палестинските бойци в гъсто населени райони е военно престъпление, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 седмица

"Възможно"? Тия избиха 40 хил. цивилни, половината от които деца тия от оон викат "възможно"? Закриване я вече тая безсмислена институция

38

Българинъ

преди 1 седмица

На 6-ти Октомври нямаше една жертва. Нямаше и един евреин в Газа. Имаше атмосфера на нормализация и мир с поредната арабска държава - Саудитска Арабия. На 7-ми, за да осуетят мира, Хамас зверски нападнаха в Израел - клаха, изнасилиха и се гавриха с хиляди, стотици отвлякоха. Оттогава Израел отговаря на ударите - заслужено и непропорционално! За Израел в справедливата му борба с терора!

37

Анонимен

преди 1 седмица

Хе,главния прокурор на ЕС издаде заповед за арест на Натаняхо ,що още не е арестуван или чакат да дойде и Путин

fallback