Снимка БГНЕС, архив

От 7 октомври насам сме подложени на ежедневни нападения от Иран. Изпълняват ги Хизбула, хутите, Хамас или както в този случай, през почивните дни, видяхме директни нападения от Иран. Но във всички случаи зад тези атаки стои Иран. Очакваме и още нападения, виждаме примери даже от тази сутрин. Това каза посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфари пред БНТ на въпроса дали Израел очаква нови удари от  Иран.

"Ответните действия са свързани с общите тенденции по света. Въпросът не е дали Израел ще предприеме контраатака. Въпросът най-вече е какво ще правим с Иран. Това, което наблюдаваме, не само през последните месеци, а и години наред, е, че Иран играе силно отрицателна роля на международната сцена, каза израелският посланик относно ответните действия на военния кабинет на страната.

"Дори подкрепи Русия и нападението ѝ срещу Украйна. Искаме ли такава държава да има ядрени оръжия? Мислим ли, че ще има по-голяма сигурност тук в Европа или другаде, ако Иран разполага с такъв военен капацитет? Разбира се, че не. Въпросът е какво ще е ефективно във войната срещу режима в Иран? Не говорим само за ответни действия", допълни още той.

Сред ефективните стъпки, които могат да се предприемат, Сфари посочва изграждането на коалиция от Израел, европейските страни и от САЩ.

"Имаме нужда от ясен международен глас, който ясно да заяви, че не приемаме този субект и действията на тази държава. Вече виждаме коалиция на арабски държави, което е изключително интересно. Все повече арабски държави осъзнават, че Иран е заплаха и за тях. Той не е насочен само срещу Израел", коментира посланикът на Израел у нас.

"Въпросът какъв вид помощ е получил Израел от арабските държави не е основният въпрос. Основният въпрос е свързан с изказването на престолонаследника на Саудитска арабия. Той заяви: "Иран е заплаха за нашия регион. Иран мобилизира терора. Иран стои зад 7 октомври и го прави, защото е противник на нормализацията на отношенията ни с Израел." Това е най-важното. Също така виждаме страни като Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Саудитска Арабия. Те осъзнават, че бъдещето принадлежи на съвместното съществуване и мира. И от друга страна виждаме държави и най-вече недържавни субекти – Иран, хутите в Йемен, Хамас, Хизбула в Ливан, Сирия, за които мирът няма бъдеще, коментира още посланик Йоси Леви Сфари.

Относно притесненията на много хора в България и по света, че подобна ситуация може да означава ескалация в Близкия Изток, посланикът на Израел у нас обясни, че виждаме ескалация на действията на Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase