Снимка: БГНЕС
fallback

Официален представител на американската администрация заяви пред катарския телевизионен канал "Ал Джазира", че САЩ смятат, че Иран може да атакува територията на Израел рано сутринта на 14 април в отговор на удара по консулството на Ислямската република в Дамаск.

"Дълбоко сме обезпокоени от перспективата за широкомащабно нападение срещу Израел", заяви официалният представител. "Съществува голяма вероятност Иран да предприеме нападение срещу Израел рано сутринта утре, в неделя", добави той.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е уверил колегата си Йоав Галант в "непоколебимата подкрепа на САЩ" по време на телефонен разговор, съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър, цитиран от ДПА.

Oще по темата
Остин е заявил, че Израел може да "разчита на пълна подкрепа от страна на САЩ" срещу евентуални атаки от страна на Иран и неговите съюзници.

Военното напрежение в Близкия изток се увеличи значително след предполагаемия израелски въздушен удар по комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в началото на април, при който загинаха двама бригадни генерали, отбелязва ДПА.

Държавното ръководство в Техеран заплаши да отвърне на удара.

На фона на покачващото се напрежение Израел обяви, че "следи отблизо планирана атака" срещу него от страна на Иран и съюзниците на Техеран в региона. Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, без да даде повече подробности за заплахата, предаде Ройтерс.

В изявлението си Галант заяви, че израелците трябва да се съобразяват с всички заповеди, които могат да бъдат издадени от военното командване, което проследява пристигащите ракети и други въздушни заплахи, за да информира обществеността дали да се укрие.

Днес в Израел бяха отменени планираните за следващите дни училищни екскурзии и други младежки дейности, свързани с началото на празника Пасха, и въоръжените сили бяха поставени в пълна бойна готовност поради възможна атака от страна на Иран.

Главният военен говорител контраадмирал Даниел Хагари обяви тези мерки на брифинг по телевизията и заяви, че десетки бойни самолети са били вдигнати във въздуха като част от състоянието на готовност.

Роднините на служителите в германското посолство в Техеран днес напускат Иран поради страховете, че напрежението между него и Израел може да ескалира, предаде ДПА.  

Говорител на германското външно министерство пък съобщи, че в момента се предприемат мерки за сигурност и във ведомството е свикан кризисен щаб. Повече от 100 германски граждани са се регистрирали в списъка на министерството за готовност при кризи (т.нар. „Елефанд“) – система, която позволява на германците в чужбина бързо да бъдат информирани от официални представители на страната за настоящата ситуация и да бъдат включени при потенциални антикризисни мерки.

В петък германското външно министерство призова всички германски граждани да напуснат страната и издаде предупреждение срещу пътуването в страната, казвайки, че ситуацията със сигурността може внезапно и бързо да се влоши.

Междувременно по данни на Ройтерс Канада е предупредила гражданите си да избягват пътувания до Израел, ивицата Газа и Западния бряг, повишавайки оценка на риска на региона поради повишената заплаха от атаки на израелска територия. Външният министър Мелани Джоли заяви в социалната мрежа „Екс“ късно снощи, че канадците в района трябва да обмислят как да го напускат.

"С повишения риск от атаки на израелска територия ситуацията с регионалната сигурност остава силно нестабилна и може без предупреждение да ескалира", написа тя.

Правителството в Отава по-рано предупреди канадците да избягват пътувания към региона, ако не са належащи.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква Иран да нападне Израел „по-скоро, отколкото по-късно“ и предупреди Техеран да не предприема действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Веднъж-завинаги!

преди 4 месеца

Мюсюлманите не и дават сметка, че не могат да спечелят война срещу Космическа Америка, а това се казва политическа неграмотност и некомпетентност. Скоро, също както Хамас , ще започнат да вият за спиране на войната, но този път няма да им се размине...

31

Анонимен

преди 4 месеца

Няма по слабоумно същество от русофила. Тъъъпи та чак вдлъбнати.

30

Запознат

преди 4 месеца

Както винаги краварите знаят кога и кой щ нападне защото това е тяхна инсценировка

fallback