Снимка: БГНЕС

Ръководителят на службата по хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс призова за спешно прекратяване на войната в ивицата Газа, предаде БТА като цитира ДПА.

„Всеки ден тази война взема все повече цивилни жертви. Всяка секунда, в която тя продължава, тя посява семената на бъдеще, дълбоко помрачено от този безмилостен конфликт“, каза  Грифитс.

Още по темата

„Както аз и много други сме казвали многократно, краят на тази война вече отдавна е закъснял“, добави той.
За палестинците в Газа последните шест месеца „донесоха смърт, опустошение и сега неизбежна перспектива за позорен и причинен от човешка намеса глад“, каза ръководителят по хуманитарните въпроси.

„За хората, засегнати от продължаващия ужас след атаките от 7 октомври, това бяха шест месеца на скръб и мъка“, добави той.

Грифитс призова за търсене на сметки за "това предателство срещу човечеството", което според него е войната, продължаваща от шест месеца между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Той добави, че въпреки международното възмущение, е направено толкова малко, за да се сложи край на този конфликт, като вместо това е било оставено място на една "толкова голяма безнаказаност".

Той добави, че в ивицата Газа никой не е в безопасност и няма къде да отиде човек, за да се защити.
"Тези шест месеца война не трябва да са само момент на спомен и на траур, това трябва да предизвика и колективна реакция, за да бъдат потърсени сметки за това предателство срещу човечеството", каза Грифитс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase