Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим в неделя, предаде Ройтерс. Демонстрантите развяваха знамената на Израел  и скандираха, че искат предсрочни избори.

Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството на ултраортодоксалните мъже да изпълняват наборна служба.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити досега в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

В неделя изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase