Снимка: БГНЕС
fallback

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш застана вчера до дълга опашка от чакащи камиони и заяви, че е време "наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ", като нарече глада в анклава "морално безобразие", предаде Асошиейтед прес.

Той призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Гутериш говори от египетската страна на границата, недалеч от южния град Рафах в Газа, където Израел планира да започне сухопътна атака въпреки широко разпространените предупреждения за потенциална катастрофа. Повече от половината от населението на Газа е намерило убежище там.

Oще по темата

"Всяко по-нататъшно нападение ще влоши нещата още повече - ще влоши положението на палестинските цивилни граждани, на заложниците и на всички хора в региона", каза Гутериш.

Гутериш неколкократно отбеляза трудностите при доставянето на помощи в Газа, за които международните хуманитарни организации до голяма степен обвиняват Израел.

"Тук, от този контролно-пропускателен пункт, виждаме съкрушение и бездушие ... дълга опашка от блокирани камиони с помощи от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", каза той.

Около 7000 камиона с помощи чакат в египетската провинция Северен Синай, за да влязат в Газа, гласи изявление на губернатора Мохамед Абдел-Фадейл Шуша.

Гутериш добави: "Време е Израел да поеме твърд ангажимент за пълен ... достъп на хуманитарни стоки до Газа, а в духа на състраданието по време на Рамазана е време и за незабавно освобождаване на всички заложници."
По-късно той заяви пред журналисти, че хуманитарното прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците трябва да се случат едновременно.

Запитани за коментарите на Гутериш, от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се позоваха на публикация в социалните мрежи на външния министър Израел Кац, в която той обвинява ръководителя на ООН, че е позволил световната организация да се превърне в "антисемитска и антиизраелска".

По приблизителни оценки 1,5 млн. палестинци сега са намерили подслон в Рафах, след като са избягали от израелската офанзива в други райони на ивицата Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Палестинци=Терористи

преди 5 месеца

Гутерес, Ердоган, Путин, Обама, Байдън и др. про-терористични антисемитски лидери са съучастници в ислямските терористични престъпления вкл.сатанински извратени зверства само безбожни нечестиви корумпирани измамни продали се на дявола врагове на Бога като всички антисемити нацисти комунисти ислямисти дръзват само да вършат срещу истината правдата човечеството Бога и Божия свят народ Израел основна мишена на дяволските дела на терористите, които трябва да се върнат в Мека или бъдат избити.

51

111

преди 5 месеца

До Антисемит: Бълнуваш ли ? Бълнувай си - от теб нищо не зависи.

50

до Българинь

преди 5 месеца

Никакъв контрол няма да има,нито ще ги ликвидират!Цялата идея е да изтребят палестинците и да се настанят на земята им.След всички тези убийства и разрушения групировките ще са още по озверели.На теб да ти убият семейството и да гледаш как детето ти умира от глад и студ и да не може да му помогнеш как ще гледаш на тези,които са ти го причинили?В Палестина има и мюсюлмани и християни.Там спокойствие няма да има.Да не забравяме ,че за евреите ние сме ,,гои"т.е. роби.

fallback