Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш застана вчера до дълга опашка от чакащи камиони и заяви, че е време "наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ", като нарече глада в анклава "морално безобразие", предаде Асошиейтед прес.

Той призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Гутериш говори от египетската страна на границата, недалеч от южния град Рафах в Газа, където Израел планира да започне сухопътна атака въпреки широко разпространените предупреждения за потенциална катастрофа. Повече от половината от населението на Газа е намерило убежище там.

Още по темата

"Всяко по-нататъшно нападение ще влоши нещата още повече - ще влоши положението на палестинските цивилни граждани, на заложниците и на всички хора в региона", каза Гутериш.

Гутериш неколкократно отбеляза трудностите при доставянето на помощи в Газа, за които международните хуманитарни организации до голяма степен обвиняват Израел.

"Тук, от този контролно-пропускателен пункт, виждаме съкрушение и бездушие ... дълга опашка от блокирани камиони с помощи от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", каза той.

Около 7000 камиона с помощи чакат в египетската провинция Северен Синай, за да влязат в Газа, гласи изявление на губернатора Мохамед Абдел-Фадейл Шуша.

Гутериш добави: "Време е Израел да поеме твърд ангажимент за пълен ... достъп на хуманитарни стоки до Газа, а в духа на състраданието по време на Рамазана е време и за незабавно освобождаване на всички заложници."
По-късно той заяви пред журналисти, че хуманитарното прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците трябва да се случат едновременно.

Запитани за коментарите на Гутериш, от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се позоваха на публикация в социалните мрежи на външния министър Израел Кац, в която той обвинява ръководителя на ООН, че е позволил световната организация да се превърне в "антисемитска и антиизраелска".

По приблизителни оценки 1,5 млн. палестинци сега са намерили подслон в Рафах, след като са избягали от израелската офанзива в други райони на ивицата Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase