Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува блокирането на доставките на помощи за нуждаещите се в Ивицата Газа, предаде ДПА.

"Гладът се използва като оръжие за водене на война", заяви Борел пред Съвета за сигурност на ООН (СЗС) в Ню Йорк.

Без да назовава Израел, първият дипломат на ЕС изказа мнение, че кризата в палестинския анклав не е следствие на природно бедствие или земетресение, а е предизвикана от човека.

"И когато търсим алтернативни начини за оказване на помощ – по море или по въздух – трябва да напомним, че трябва да го направим, защото естественият начин за оказване на помощ по пътищата е затворен, изкуствено затворен", заяви той и допълни, че стотици хиляди хора в Ивицата Газа са изложени на сериозен риск от гладна смърт в резултат на войната.

Борел говори по време на ежегодното заседание на СЗС за сътрудничеството между ЕС и ООН, отбелязва ДПА.

По данни на Световната програма по прехраната (СПП) към ООН доставките в някои части палестинския анклав са почти невъзможни. Доброволците също съобщават, че са били възпрепятствани, а някои от конвоите са били разграбвани.

Войната в Газа бе предизвикана от трансграничното нападение на въоръжената палестинска групировка "Хамас", наред с други, на 7 октомври, при което бойци от Ивицата Газа убиха около 1200 души в Израел и взеха стотици цивилни за заложници.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ооо

преди 1 месец

Какво още да се покаже на света,че у-ро-дите от хамас съсипват това арабско население.Но истаната е,че това население,в своята цялост,безрезервно поддържа главорезите от хамас.Да си понасят последиците.Танцувахте около труповете на избити еврейски деца,жени,старци.Никаква жал за вас.

19

Анонимен

преди 1 месец

Тоя с 10 диоптера вижда ли кво на масата

18

Анонимен

преди 1 месец

Методите на войната не са приятни. Ако ни информирате какво очаквате да се промени? Международната общност да стъпи на вратовете на едната, и другата страна и да ги принуди да преговарят. Толкова от нас. Дори не си заслужава да се четат подобни статии.

fallback