Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът Бенямин Нетаняху увери, че военната операция в Рафах в Газа, където 1,4 милиона палестинци се укриват в палаткови градчета, ще постави Израел в рамките на седмици до "пълна победа" над Хамас.

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са подновени в Доха, съобщиха свързани с държавата египетски медии, но Нетаняху каза, че никаква сделка няма да предотврати офанзивата в Рафах.

„Ако имаме споразумение (за прекратяване на огъня), тя ще се забави донякъде, но ще се случи“, каза той пред американската телевизия Cи Би Ес. „Ако нямаме сделка, ще я направим така или иначе. Трябва да бъде направена, защото пълната победа е нашата цел, а пълната победа е наблизо – не след месеци, а седмици, след като започнем операцията".

Израелска делегация беше в Париж в петък, за да обсъди споразумение за ново прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, държани от Хамас, в замяна на палестински затворници, държани от Израел. След това преговорите бяха подновени в Доха, включително представители на Хамас.

"Всички работим върху това. Искаме го. Искам го. Защото искаме да освободим останалите заложници", каза Нетаняху. „Не мога да ви кажа дали ще го имаме, но ако Хамас се откаже от измамните си твърдения и ги върне, ще имаме напредъка, който всички желаем.“

По време на нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври палестински екстремисти взеха около 250 заложници, 130 от които остават в Газа, включително 31 смятани за мъртви, според Израел.

Както при предишното едноседмично примирие през ноември, при което бяха освободени над 100 заложници и 240 палестински затворници, Катар, Египет и САЩ оглавиха усилията за осигуряване на ново споразумение.

Попитан за исканията на САЩ към Израел да защитава цивилните в Рафах, Нетаняху каза, че неговите военни началници ще му покажат „двоен план – план за евакуация и план за разбиване на останалите батальони (Хамас). /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase