Снимка: БГНЕС/EPA

Израелският министър на отбраната Йоав Галант определи освобождаването на двама от заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, като "повратен момент" във войната, който е показал, че палестинското ислямистко движение "е уязвимо", предаде Франс прес.

Галант каза това на среща снощи с командосите, участвали в акцията в град Рафах в най-южната част от крайбрежната палестинска територия.

Това са първите заложници, които Израел спасява - повече от четири месеца след като бе нападнат от "Хамас" - атака, която постави началото на войната.

"Това е повратен момент в кампанията", подчерта Галант. Той се аргументира, че акцията е променила начина, по който двете страни в конфликта гледат на нещата.

"Изведнъж, "Хамас" са уязвими, можем да ги достигнем навсякъде", заяви още израелският министър на отбраната. Той увери, че "(израелското) население (вече) знае, че може да (ни) има доверие".

"Ще има още операции", добави Галант.

При нападението си на 7 октомври бойци на "Хамас" отведоха в Газа около 250 заложници. Израел смята, че в крайбрежната палестинска територия остават приблизително 130 от тези хора, като 29 от тях са мъртви.

Семействата на заложниците, които остават в плен на "Хамас", оказват силен натиск върху израелското правителство да постигне споразумение за тяхното освобождаване, отбелязва АФП.

Според Галант военната операция няма алтернатива.

"Нашето съществуване зависи от разубеждаването", изтъкна се израелският министър на отбраната. Той се аргументира, че въоръжените групировки ще помислят внимателно преди да нападнат Израел, ако знаят, че ще платят "много висока цена".

Разрушаването на ивицата Газа "има символно значение", допълни Галант.

Той каза това на фона на засилващите се международни призиви към Израел да се откаже от военната операция, която подготвя в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, или поне да я отложи. Засега премиерът Бенямин Нетаняху обаче не дава индикации, че ще изпълни това искане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase